Пращаш стоки с наложен платеж – получаваш "честитка" от данъчните | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Пращаш стоки с наложен платеж – получаваш „честитка” от данъчните

Публикувана на: 11.12.2017г. 789 прегледа

ДЕСЕТКИ ГРАЖДАНИ СЕ ОКАЗВАХА С ПРЕДКОЛЕДНИ ИЗНЕНАДИ СЛЕД МАСИРАНИТЕ ПРОВЕРКИ НА ДАНЪЧНИТЕ НА ОНЛАЙН ТЪРГОВЦИТЕ И КУРИЕРСКИТЕ ФИРМИ ЗА УКРИВАНЕ НА ДОХОДИ. С подобна „честитка“ се оказа и 40-годишен мъж от Велико Търново, който получил писмо от приходното ведомство, че дължи данък върху сумата от 3500 лв. и наказателни лихви за 2016 г. по данни от куриерските фирми, които е използвал. Срокът, който му е даден, е 14 дни за погасяване на задължението.

„Когато получих писмото, първо си помислих, че е станала някаква грешка. Бях шокиран, че дължа подобна сума, защото нямам фирма и не съм търговец. Миналата година продадох един стар телефон и фотоапарат, като ги изпратих с наложен платеж. Но не предполагах, че трябва да платя данък за това, защото нямам печалба от продажбата им. Купувайки ги, вече съм им платил ДДС, а сега трябва да платя и данък”, недоумява търновецът.

Оказва се, че подобни писма са получили и други хора от града и региона. Целта на масовите проверки, които започнаха още миналата година, е да извадят „на светло” онлайн търговците, които използват сайтовете за търговия и изпращат стоките чрез наложен платеж и не плащат данъци. Но покрай търговците изгоряха и много хора, решили да се отърват от старата си техника и ненужните си вещи. От приходната агенция информират, че проверките се извършват чрез специално разработен софтуер, който наблюдава сайтовете за интернет търговия. В същото време данъчните събират данни и от куриерските фирми за получените плащания, като сравняват получените приходи и декларираните такива, а при несъответствие се облагат всички недекларирани доходи, като глобата за физически лица е в размер на 500 лв.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

Коментари за "Пращаш стоки с наложен платеж – получаваш „честитка” от данъчните"

 • 11.12.2017 в 16:45

  Значи като си купя обувки плащам 20% ДДС на държавата, нося ги 2 години, продавам ги и плащам още 10% данък печалба на държавата.
  И в България били най-ниските данъци!

  Отговор
 • 11.12.2017 в 20:06

  Другото име на геноцид. Ай търговците – добре. Но за обикновения човек ?!?!?!

  Отговор
 • 12.12.2017 в 2:14

  porednite bezumiq na tazi teritoriq

  Отговор
 • 12.12.2017 в 5:13

  Стар телефон и фотоапарат – 3500 лв. Ами той тоз мъж търговски гений бре! Представям си ако почне да продава други стари неща!

  Отговор
  • 12.12.2017 в 9:37

   DLSR с обективи на няколко години струва толкова, ти кво си мислиш, че всички продават сапунерки като теб ли?

   Отговор
 • 14.12.2017 в 12:02

  Крайно време беше, неплащането на ДДС и данъци прави истинските фирми с персонал неконкурентноспособни и ощетява всички ни.

  Отговор
 • 15.12.2017 в 13:40

  Логиката за онлайн търговците (фирми и граждани) е ясна и справедлива. За гражданите продаващи старите си дрехи и вещи е малоумна. То е същото да си продам старият грамофон на битака. И там ли ще платя данък печалба? Вместо да гонят гражданите за по няколко лева данъци, по-добре да гонят наистина сивият сектор и да го изкарат на светло. Има цели сектори от производството и услугите които са на тъмно. Те ги знаят но за тях си траят.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *