Във В. Търново въвеждат нови такси за паркинги на коли и за ползването на тоалетни | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Във В. Търново въвеждат нови такси за паркинги на коли и за ползването на тоалетни

Публикувана на: 12.12.2017г. 1167 прегледа

Привилегията да спираш пред дома или офиса си на общинска територия ще коства 168 лв. месечно

 

Община Велико Търново въвежда новата такса от началото на следващата година, но експертите подчертават, че не става дума за заемане на сини зони, които са със статут за кратковременно паркиране, а за общински територии, които позволяват обособяването на паркоместа. „Преди години Общинският съвет е взел решение хотели и банки да получават места извън зоните за кратковременно паркиране, за да функционират нормално. Практически всеки може да поиска място за спиране от общината, а оттам комисия преценява дали това ще пречи на организацията на движението и ако не – получава мястото“, коментира шефът на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ Иван Ламбов. Новата услуга се въвежда с промяна на Наредбата за местните данъци и такси, която се обсъжда в момента от постоянните комисии към местния парламент. Цената за час престой на платен общински паркинг, популярен и като „синя зона“, остава левче. По последна справка местата за кратковременно паркиране във Велико Търново вече са 593. 45 на сто е заетостта на зоните. Най-голямо е ползването през август и септември, докато през зимните месеци приходите от сините зони са нулеви. Ежемесечно посетителите на обществените краткосрочни паркинги изпращат между 20 и 31 хил. есемеса, с които се заплаща престоят.

С ПРОМЯНАТА НА НАРЕДБАТА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ СЕ ОПРЕДЕЛЯ И ТАКСАТА ЗА ХОДЕНЕТО ПО НУЖДА. За обществените тоалетни на територията на града това ще струва 50 стотинки. Някои вече са отворени и функционират, след като са предадени на общинската фирма „Зелени системи“. За последното деветмесечие тоалетните са стрували над 23 хил. лв. на хазната. За тях се грижат четирима души.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "Във В. Търново въвеждат нови такси за паркинги на коли и за ползването на тоалетни"

 • 12.12.2017 в 13:15

  168 лв. на месеца за да си спирам колата пред къщи ли бе?!? В София Синята зона за живущи е 15 лв. на месец или 150 лв. на година!!!!! А тука даже няма възможност за спиране, поне не за редовия гражданин, хотелите и банките са по-равни сред равни!

  Отговор
 • 12.12.2017 в 13:21

  Това за хотели и банки е противоконституционно,тъй като всички имат равни права по Конституция.Така всеки търговски обект,всеки обект за услуги,всеки брокер на имоти,застрахователен брокер и прочие разнообразие от бизнеси може да претендира за подобни права.Това е абсурдно решение докато не се намери някой който да го оспори в съда.

  Отговор
 • 12.12.2017 в 14:19

  И къде са работещите обществени тоалетни , че не се сещам?

  Отговор
  • 12.12.2017 в 18:19

   В общината. Там общинарите вече плащат по 50 ст. 🙂

   Отговор
 • 12.12.2017 в 22:39

  Аз предлагам да изгоним кмета. В крайна сметка той е кмет временно а ние живеем в този град до края

  Отговор
 • 13.12.2017 в 8:28

  Има да ги гоним румънците, които са вече на светлинни години пред нас. 2 часа паркиране в синя зона на Букурещ – 3 леи (1,3лв) при минимална заплата 620лв!!! Баш в центъра пред парламента – БЕЗПЛАТНО!!! Паркиране в СИБИУ – исторически туристически град, два пъти по-голям от В.ТЪрново (Европейска столица на културата през 2008г) – паркиране в централната част на града – от 8-14 часа – 1 лея (0,42лв). Паркиране от 14-19 часа – 1 лея, т.е за цял ден – 0,84лв.!!!
  Всички обществени паркинги са оборудвани с автомати за паркиране – без сложни скъпи талони за паркиране като търновските. Брашов (град колкото Варна исторически , културен и туристически център)- денонощен охраняем паркинг в центъра – 3 леи за час (1,3 лв), 8 леи (3,20) за 24 часа! … И да се чуди човек как им вървят работите на румънците при тез цени….

  Отговор
  • 13.12.2017 в 11:20

   Ами уж се побратимяват ,за да ползват опит но явно само разходки си правят.Видно от изнесената информация,която давате са нацелили ваксата за удовлетвореност и спокойствие на туристите!Тук е дебнене в паркирането,а общината със служителите изглеждат кало ловци на дивеч и ако не се бяха изсипали 3 милиона за безумната излишна глупост – Фуникуляр можеше средствата да отидат за изграждане на модерна паркинг система някъде около Царевец!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *