След шумната показна акция на ГД БОП: От 15-членната наркобанда на Миро Черния само шестима останаха в ареста

Светозар М. пуснат срещу 1000 лв. гаранция, макар да бил единствен с лаборатория за пико

 

САМО ШЕСТИМА ОТ ОБЯВЕНИТЕ 15 ЗАДЪРЖАНИ ОТ НАРКОБАНДАТА НА МИРО ЧЕРНИЯ са оставени зад решетките от Специализирания съд в София, научи „Борба“ вчера. С постоянната мярка засега като тартор на организираната престъпна група за разпространение на дрога се сочи Мирослав Маринов – Черния. 42-годишният мъж живее в Павликени със семейството си, но във фаталния четвъртък на показната акция на ГД БОП във В. Търново бил при родителите си в старата столица, където бе задържан. Миро Черния бил известно време във Виена, където сега завъртял законен бизнес, твърдят запознати. За него обаче имало достатъчно твърдения, че ръководи банда за продажба на наркотици и изнудва малките дилъри с такса „спокойствие“ срещу 200 лева. По време на обиска при ареста му обаче не били открити никакви наркотици. Той бил следен от доста време и операцията била във връзка със свикване на планьорка на бандата в старата столица.

ЗАД РЕШЕТКИТЕ ОСТАВА ЗАСЕГА И ДЯСНАТА РЪКА НА ШЕФА МАРТИН БЕНКАТА. 33-годишният търновец е сочен като лошото момче в бандата, което трябва да въвежда ред в йерархията. Заедно с тях първата инстанция на спецсъда в столицата е оставила в ареста и още четирима от групата, която беше обявена като 15-членна, а реално са били задържани 8 души. Последният бил пуснат без обвинение от спецпрокуратурата.

В хода на специализираната операция на 8 декември бе открита и иззета мобилна лаборатория за производството на пико, обяви тогава МВР. Тя е открита у Светозар М. ЗАЕДНО С ИЗВЕСТНО КОЛИЧЕСТВО ПИКО. Точно този обвиняем обаче е пуснат срещу 1000 лева парична гаранция, защото вероятно е приел да сътрудничи на прокуратурата. В нито едно от прессъобщенията на МВР и прокуратурата не се посочва какво количество от трите вида дрога са били открити. Адвокати обаче твърдят, че по време на претърсването на всичките 23 квартири са намерени едва няколко дози кокаин.

„Обвинения на част от задържаните бяха повдигнати и във връзка с брутални силови действия над улични дилъри“, сочи информация на спецпрокуратурата от вчера по темата. От нея обаче не се разбира дали всъщност операцията е била, за да спаси въпросните улични дилъри, или да ги залови. Наложените мерки за неотклонение ще се обжалват и протестират пред Апелативния наказателен спецсъд до броени дни. Може би тогава ще стане ясно каква точно е била схемата за разпространение на дрога във въпросната група и защо тя бе наречена „брутална“, а тарторите „криминални авторитети“.

Нели СУКОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *