Новини

Цифрите за хазартната индустрия в най-развития пазар

В бизнес сферата ежегодно се правят отчети за свършената работа и реализираните приходи и загуби. Подобни сметки дори се извършват на всяко тримесечие. Такива статистики наскоро се появиха в медиите за една от най-развитите индустрии в последните години – хазартната. Много от компаниите отчетоха сериозен ръст, а някои дори рекордни цифри. Има си ред причини за това. Не е тайна, че най-развитият пазар, в който са позиционирани огромен брой компании, е този във Великобритания. От там произхождат и най-популярните букмейкърски оператори. С помощта на професионалните анализатори от сайта Efirbet успяхме да стигнем до някои интересни цифри за определен период от време, които показват развитието и тенденциите на букмейкърския сектор в Обединеното кралство.

Статистиката за период от 12 месеца

Цифрите показват различни показатели в индустрията, които са измерени за период от 12 месеца, стартиращ от Април 2016 г. до месец Март 2017 г. Разбира се, те са само за Великобритания и показват, че в този период брутните доходи от хазарт достигат 13.7 милиарда паунда. В сравнение със същия период през годините 2015/2016, тази сума се е покачила с 1.8%. Въпросната сума всъщност представлява приетите залози на всякакъв тип хазарт в определения период. Няма спор, че много голяма заслуга за растежа донасят онлайн залаганията и игрите.

bet365-centralaОнлайн секторът във Великобритания отчита най-голям ръст от всички направления. Той се е покачил с 10.1% и е натрупал 4.7 милиарда британски лири от цялата сума. Това му дава дял от 34% на целия хазартен пазар в Обединеното кралство. В други страни делът на онлайн залозите е много по-голям. Причината затова е, че във Великобритания има много локални обекти за залози и различни терминали, през които се приемат доста суми. Това отнема част от оборота на онлайн операторите, но в други страни, например България, техният дял би бил много по-голям.

Много компании отчетоха сериозен ръст. Сред тях е и брандът Betfair, който разполага с най-добрата спортна борса за залози. Тя е популярна и у нас, но в отчетите на оператора не се споменават цифри за състоянието на пазара в нашата страна. Статистиките за отчетените 12 месеца показват и друга тенденция. В този период броят на работниците в хазартния сектор на Великобритания е намалял с 1%. Малко повече от 106 000 души са заети в сферата на залаганията, но тенденцията е те да намаляват. Това донякъде е обяснимо, понеже все повече технологии навлизат в индустрията, а това малко или много изключва нуждата от човешка намеса.

Друг интересен факт е свързан с т.нар. пунктове за залози във Великобритания. Те също са намалели с 3.9%. Броят им е малко над 8500, което все пак е доста сериозна цифра за Острова. С покачващото се влияние на онлайн букмейкърите обаче, тенденцията за намаляването на локалните обекти може да се запази.

Големият печеливш

Във всяка голяма индустрия има един или няколко лидери, които налагат тенденциите в бранша. В хазартната сфера това е компанията Bet365. Нищо чудно, че тя произхожда именно от Великобритания. Сред всички оператори тя отчете най-висок ръст на печалбите. 39% е ръстът им, а цифрата на отчетените приходи е повече от 2 милиарда лири. За първи път компанията достига подобни висини, а и за пръв път някоя компания от този бранш постига подобни резултати. Оперативната печалба на bet365 също се е покачила, като достига повече от 500 милиона паунда, с 15% повече от последния отчетен период. Голяма роля за повишаването на приходите за пазара като цяло, а и за самата компания, имат спортните залози.

Повишаването на потребителите в Бет365, които залагат на спортни събития, е 27%, а активните потребители на бранда са се покачили с 35 на сто. Най-големи приходи се отчитат от направените залози на събития в реално време. Това е и доста атрактивен начин, който е предпочитан от мнозина залагащи, както показват и 72% от общите приходи. Според анализаторите от Efirbet.com, голяма заслуга за тези резултати на отчетените приходи има проведеното Европейско първенство по футбол през лятото на 2016 г. То определено задържа вниманието на всички обичащи залозите и след края на шампионатите, които обикновено приключват в края на месец Май и стартират през Август. Очакванията на специалистите са следващия голям бум да бъде отчетен през летните месеци на 2018 г., когато ще се проведе Световното първенство по футбол в Русия.

Какво е положението на пазара у нас

Операторите, които споменахме дотук, разполагат и с валидни лицензи за предлагане на своята дейност в България. За страната обаче не се предоставят подробни отчети. Те липсват и от други брандове, които са си родни. Такъв е Winbet, който също разполага с онлайн предложения за спортни залози, казино игри и други. Втората голяма компания у нас е Efbet, но и за нея не са налични подобни статистики. Така остава ние сами да направим анализите и да видим накъде се развива букмейкърският бизнес у нас.

Двете големи родни марки определено спазват тенденциите за покачване на ръста в приходите. Това си личи от многобройните им спонсорства, както и от иновациите, които въвеждат. За съжаление, не са налични цифри. Не е тайна обаче, че влиянието им в спорта у нас се повишава драстично. Друго сравнение може да се направи с броя на локалните пунктове в страната. У нас определено тенденцията е те да се увеличават, след като доста нови казина и спортни барове отвориха врати през последните години. С това и тенденцията на заетите в хазартния сектор у нас е обратна на тази във Великобритания. С повечето нови места за залози и игри е нормално да се увеличат и работещите в тази сфера.

Обясненията за последната обратна тенденция може би се крие в това, че у нас все още този сектор е в началната фаза на своето развитие. На Острова той е популярен от много дълго време и разполага с жестока конкуренция. Нормално е да има лек спад в някои направления, но в България все още се осъществява разцветът на този бизнес, което обяснява покачващото се влияние. С това обаче се повишават и мерките, които отговорните органи ще вземат срещу различните оператори. Тенденцията е лицензионните комисии да следят зорко действията на букмейкърите и дали изпълняват нужното, за да осигурят една защитена и безопасна среда за забавление на всеки един потребител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *