123 четения

Бизнесът и местната власт в Горна Оряховица се обединиха, за да приближат магистралата до града

Фирмите, Общинският съвет и гражданите с обща декларация до премиера Бойко Борисов за трасето

 

В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ДАДОХА ПРИМЕР ЗА ТОВА КАК СЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСЪТ НА ГРАДА И КАК С ОБЕДИНЕНИ УСИЛИЯ НА БИЗНЕСМЕНИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ И ГРАЖДАНИ може да се промени инфраструктурен проект с международно значение. Всички загърбиха политическите си пристрастия и интереси и се обединиха около това пътят да е удобен, къс и близо до града, в който се събират голям железопътен възел, летище и митница. Представители на най-мощните компании от града и региона, сред които „Захарни заводи“, „Аркус“, „Прити“ и т.н. се събраха във вторник следобед на специална дискусия в заседателната зала на общината, за да коментират как да защитят позицията си магистралният път от Русе до Велико Търново да минава по-близо до Горна Оряховица. Местният парламент на индустриалния град вече излезе с позиция за това. След срещата бизнесът пък подготвя специална декларация до премиера Бойко Борисов, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“. Кметът на града инж. Добромир Добрев и народният представител Явор Божанков, който е един от двигателите на дискусиите, пък провеждат серия от срещи с компетентните органи за това да бъде избран „синият“ вариант на пътя. За събитието в Горна Оряховица дойдоха и представители на компанията „Лардж инфрастръктър проджектс“, които защитиха близкия до града вариант за преминаване и представиха даже свой, базиран на него, който предвижда и тунел под Арбанаси и пътни възли при Дебелец и Килифарево.

25276665_10156921836263047_1932659244_n„За Павликени е без значение кой от вариантите ще бъде реализиран, във Велико Търново не я искат близо до селата и са склонни да ни подкрепят. Интересът за това да минаваме удобно по модерен път е общ. Това ще определи развитието на Триградието за поколения напред. „Синият“ вариант е дълъг 105 км, „смесеният“, който засега се предпочита от пътната агенция, е 133 км. За нас е важен въпросът и как ще стигаме до новата магистрала, ако е смесеният вариант. Отговориха ни, че както досега – през селски улици и дворовете на хората, което е нелепо“, взе думата депутатът Явор Божанков. Той припомни, че съществената разлика в двете различни трасета е, че от Поликраище второто прави дъга, която го отдалечава от Триградието. Всички варианти се събират край Дебелец и имат подходи към Западната и Южната промишлена зона на Велико Търново, т.е. за старата столица са изгодни и трите трасета. Народният представител подчерта, че директивата на ЕС за изграждането на подобни пътища предвижда съобразяването с най-кратки маршрути и преминаване в близост до центрове с интегритет на 3 вида транспорт, какъвто е Горна Оряховица. „По-къс път означава по-малко разходи, както и по-малко вредни емисии, на база на които в близко бъдеще транспортните средства ще плащат такси“, обобщи и Румен Марков от „Лардж инфрастръктър проджектс“.

Годишните загуби само на „Захарни заводи“ от това, че единият вариант е с 30 км по-дълъг, ще са около 2 млн. лв., коментира производственият директор на компанията Румен Данков. Шефът на „Прити“ Евгени Иванов също бе категоричен, че фирмите ще имат по-малко разходи и евтина продукция, ако не дават допълнителни пари за транспорт. Подобна теза изказа и Тодор Дамянов. Според кмета на Поликраище Марин Тодоранов при евентуален избор на „червения“ вариант всички ще продължат да се движат по стария път за Русе, вместо да ходят до Велико Търново и Момин сбор и да се включват в новата магистрала. Всички настояха шефът на пътната агенция Дончо Атанасов да се аргументира за твърдението, че по-краткият път и „синият“ вариант били и по-скъпи. Явор Божанков бе категоричен, че това трасе минава през зони от „Натура 2000“, но за тях няма забрана за строителство. Даже и да е по-скъп „синият“ вариант, той е най-удобен за всички и ще се изплати бързо заради по-малкото вредни емисии и разходи, категорични са горнооряховчани. Ако не бъде приет техният вариант за магистрала, всички бяха категорични, че влизат в съда.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Бизнесът и местната власт в Горна Оряховица се обединиха, за да приближат магистралата до града

 • 13.12.2017 в 6:20
  Permalink

  Хубав пример. Сега цялата държава да заобикаля заради техния кеф???

  Отговор
 • 13.12.2017 в 9:32
  Permalink

  До колкото виждам на картата главният път е Русе-Велико Търново-Свиленград и не преминава през Горна Оряховица. Да оставим целия този лобизъм и да се направи най-оптималния вариант.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!