Четиригодишни цигулари станаха атракцията на коледния концерт на „Колегиум Силания“

Маестро Дочка Михова е откривател на малките таланти

 

4-ГОДИШНИ ХЛАПЕТА, ЛЮБИТЕЛИ МУЗИКАНТИ И ПРОФЕСИОНАЛИСТИ СВИРЯТ ЗАЕДНО В СТРУННИЯ ОРКЕСТЪР „КОЛЕГИУМ СИЛАНИЯ“, който миналата вечер изнесе първия си коледен концерт. Маестро Дочка Михова е диригент на формацията, която съществува от около година. Всички в оркестъра са бивши възпитаници на г-жа Михова и на музикалните паралелки на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Именно заради последния 35-и рожден ден на най-голямата гимназия в областта са се събрали музикантите. Идеята била просто да изсвирят няколко произведения за празника на училището, който е на 28 февруари. Но в крайна сметка концертът се оказал за всички тях ново начало.

„Тогава никак не ни беше лесно. Имаше хора, които от 15 г. не бяха хващали инструментите си. Но страстта им се върна още след първите репетиции. Последните дни преди концерта те дори си взеха отпуски, за да можем да репетираме сериозно“, връща се към началото Дочка Михова. И разказва, че оттогава нейните пораснали вече деца се събират, за да свирят и правят всичко напълно безвъзмездно, за да съществува оркестърът. Нямат си репетиционна зала, затова и се събират в помещение, което е твърде малко и без особена акустика. Няколко седмици преди коледния концерт директорът на театъра Васил Вълчев е отворил оркестровата зала за новата формация, за да могат музикантите да се почувстват като истински професионалисти. Маестро Михова не крие, че й трябва финансиране, за да може да осигури на оркестрантите си костюми, покани и плакати за концертите, професионално заснемане, за да има колегиумът архив.

Девет дами и един господин свирят в „Колегиум Силания“. Професионалните музиканти сред тях са най-малко, повечето не са продължили да учат в академии и са избрали да се развиват в съвсем различни сфери. Така в оркестъра има юристи, компютърни инженери и учители, които свирят на цигулка, виола, контрабас и виолончело. Виолистката Мария Венкова, която живее в София, е една от солистките на оркестъра. Другата е Пенка Величкова, която свири на виолончело и е една от професионалните музиканти. Тя работи в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. ЧЕТИРИГОДИШНИТЕ МАЛЧУГАНИ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „ПЪРВИ ЮНИ“, КОИТО СА НАСТОЯЩИТЕ УЧЕНИЦИ НА ДОЧКА МИХОВА, СЕ ПРЕВЪРНАХА В АТРАКЦИЯТА НА КОЛЕДНИЯ КОНЦЕРТ. Хлапетата откриха вечерта с изпълнение на миниатюрните си цигулки и я закриха, включвайки се в изпълнението на „Тиха нощ, свята нощ“. „12 деца учат цигулка в детската градина, но в концерта участват половината от тях. Има и един юнак, който е вече първокласник в СУ „Емилиян Станев“, макар да е само на 6 г.“, представя малките си цигулари Дочка Михова.

С децата тя работи по методика, която сама е измислила. Започва да ги учи на цигулка още докато са на по три години. Категорична е, че точно това е възрастта, в която хлапетата могат искрено да обикнат инструмента, без да е задължително да станат професионални музиканти когато пораснат. Повече от 30 деца са преминали вече през оркестъра от малки цигулари, който маестро Михова е сформирала в детската градина.

ОЩЕ В МИГА НА ПРОСЛУШВАНЕТО ДЕЦАТА ЗАПОЧВАТ ДА СВИРЯТ НА ЦИГУЛКА, ВЪПРЕКИ ЧЕ НИКОГА ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СА ХВАЩАЛИ ИНСТРУМЕНТА. Този експеримент е в основата на методиката, по която Дочка Михова работи с невръстните си цигулари. Тя подбира децата без да знае кое от тях колко музикално е и след като родителите дадат съгласието си, им дава по една цигулка. „Играем просто и те не се страхуват от цигулките, не чувстват никакво притеснение, затова започват да свирят веднага. После ги запознавам с историята на цигулката, учим се на правилна стойка и да свикват да стоят на сцената като истински артисти още преди да са се научили да говорят правилно и да изговарят вярно думата „цигулка“, усмихва се маестро Михова.

Уникалният оркестър на Дочка Михова от години е причина в детската градина да идват на посещение професори музиканти от столицата и да наблюдават малчуганите. Самата Дочка Михова е започнала да свири на осемгодишна възраст, но с времето разбрала, че колкото по-рано започне това възпитание, толкова по-добри стават децата. Вече повече от 40 г. тя работи с малчугани и възрастни и има ученици от 3 до 70-годишна възраст. Включително и няколко майки се престрашили да започнат да свирят на цигулка покрай децата си, разказва още маестро Михова.

Самата тя свири на цигулка, рисува с пръсти лечебни картини и пише стихове.

С. БОЯНОВА

One thought on “Четиригодишни цигулари станаха атракцията на коледния концерт на „Колегиум Силания“

  • 13.12.2017 в 15:45
    Permalink

    Браво на маестро Михова ,браво и на изпълнителите .Бяхте невероятни на концерта.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *