11 четения

Три търновки всяка година се връщат от САЩ, Холандия и Белгия, за да правят добрини в родния си град

Тази Коледа Марина, Емилия и Весела ще помогнат на младеж да учи дентална медицина в Германия

 

ЕМИЛИЯ СТОЕВА, ВЕСЕЛА МИХАЙЛОВА И МАРИНА ПЕЕВА СА УСПЕШНИ, БОРБЕНИ И АМБИЦИОЗНИ БОЛЯРКИ В ЧУЖБИНА, КОИТО ЩЕ ПОЕМАТ ЧАСТ ОТ РАЗНОСКИТЕ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА В ГЕРМАНИЯ. Всяка година трите жени отварят сърцата си, за да помагат на нуждаещи се търновци. Неслучайно избират да сторят добрина именно по Коледа, защото според тях това е моментът, в който всеки трябва да се огледа и да допринесе за нечие щастие. Обединява ги безкористно приятелство и желание да помагат на хора в безизходица. Имат своя собствена визия за това какво е благотворителност. За тях тя е да даряват собственото си време и усилия, за да направят добро някому. Тази Коледа обаче за пръв път дарението им ще бъде парично, тъй като останали особено впечатлени от кандидат-студента и повярвали, че инвестицията в образованието му всъщност е помощ в бъдеще за много търновци. Добрините им в предходни години са на пръв поглед простички, но са зарадвали немалко хора. Заедно успели да научат на английски език тийнейджър, чиито родители нямали финансова възможност да го запишат на езиков курс, а той искал да отиде един ден на бригада в САЩ, набавили всички необходими учебници и помагала на студентка по медицина в 4 курс, завели хронично болен мъж на лечение в София, помогнали на самотна майка да открие подходяща квартира и да я обзаведе, както и още няколко такива случаи.

„ЖИВОТЪТ В ЧУЖБИНА НИ НАУЧИМ ДА БЪДЕМ ПО-СПЛОТЕНИ, МАКАР ЧЕ СМЕ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ЕДНА ОТ ДРУГА. Поддържаме връзка чрез Фейсбук и комуникираме всеки ден. Разбрахме какво е да имаш нужда от подкрепа и да няма от кого да я получиш в ежедневието си. Тогава като че ли оценихме приятелството си още повече, защото трите сме си опора една на друга“, заяви Марина. Тя е на 35 години и отскоро живее в Амстердам, Холандия. „Говорих с Емилия и Весела каква точно инициатива можем да реализираме и стигнахме до заключението, че тя трябва да е насочена да подпомогне стимулиращо определено лице, което след нашата намеса само да се справи с проблемите си, а не да чака някой друг да свърши всичко. Това според нас е най-добрата помощ, защото понякога е нужно съвсем малко, за да се амбицира човек и да вземе нещата в свои ръце. Наготово е лесно, а когато дарим пари – правим лоша услуга, отказваме хората да се борят“, коментира Марина. Въпреки това тази година каузата им е финансова, защото в случая нямало как да помогнат по друг начин на кандидат-студента.

Емилия пък е от десетилетие в Чикаго, САЩ, и в началото на годината ще празнува 38-ия си рожден ден. Тя работи в аукционна къща и е любител  на изкуството. Често провежда търгове с благотворителна насоченост и да помага не й е чуждо. Приела веднага идеята на Марина и в поредния интернет конферентен разговор преди 5 години си обещали за Коледа винаги да се прибират в България и да правят по няколко добрини.

Третата приятелка е Весела, която е в Льовен, Белгия.

ТЪРНОВКИТЕ СПОДЕЛЯТ, ЧЕ ВЕЧЕ СА УСТРОИЛИ ЖИВОТА СИ В ЧУЖБИНА, НО НЕ СЕ ЧУВСТВАТ ГОРДИ ОТ ТОВА. „Понякога си мисля, че сме саботьори на собствената си държава заради емиграцията ни. Да, тук имаме всичко, което искаме, но оставихме на заден план най-важното – семействата и родината си“, казва Емилия и не крие, че често я обзема носталгия по България. По нейни думи обаче трудно биха се върнали обратно, защото вече са свикнали със съвсем различен стандарт на живот, който не могат да имат у нас.

„Може би чрез благотворителността се опитваме да компенсираме емиграцията си. И вярваме, че нашите каузи са лъч надежда за някого“, смята Весела.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Три търновки всяка година се връщат от САЩ, Холандия и Белгия, за да правят добрини в родния си град

  • 14.12.2017 в 20:49
    Permalink

    Не само, че сте саботьори, ами и допринасяте за обезлюдяването на България, като помагате на даден студент да учи в чужбина. Но хайде – халал да Ви е 🙂

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!