Фирма предлага ново трасе за магистралата с тунел под Арбанаси и пътни възли до Килифарево и Дебелец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Фирма предлага ново трасе за магистралата с тунел под Арбанаси и пътни възли до Килифарево и Дебелец

Публикувана на: 14.12.2017г. 867 прегледа

НОВО ТРАСЕ НА МАГИСТРАЛАТА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДЛАГА ЕКСПЕРТНАТА КОМПАНИЯ LARGE INFRASTRUKTURE PROJECTS, КОЕТО БЕ ПРЕЗЕНТИРАНО ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ШЕФА НА ФИРМАТА РУМЕН МАРКОВ. Марков представи техния проект за магистралата, който удовлетворява абсолютно всички общини, защото минава в близост до тях, без да ощетява местния трафик, обработваемите територии и защитени зони. Той е малко над 100 км и е доста по-къс от останалите, което ще ограничи разходите за пътуване, като същевременно го направи удобно. Картата с трасето бе показана във вторник следобед пред регионалния бизнес, кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателя на Общинския съвет в Горна Оряховица Даниел Костадинов и народни представители. Подобни презентации предстоят и във Велико Търново. Large Infrastrukture Projects в момента проучват региона във връзка с голям транспортен железопътен и воден проект от Азия към Северна и Източна Европа, който включва трансгранична железопътна линия и развитие на речния транспорт по Дунав. Изготвяйки анализа си, са преценили експертно и трите обсъждани варианта за трасе на магистралата, на базата на които са предложили свой. Той дублира до голяма степен „синия“ вариант, около който се обединява Триградието, но не и Пътната агенция, като съществената разлика е в преминаването му около Горна Оряховица и Велико Търново.

ИЗМЕНЕНОТО ТРАСЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТОВА НА ПЪТНАТА АГЕНЦИЯ, ЗАПОЧВА ОТ ПЪТНИЯ ВЪЗЕЛ, ПЛАНИРАН ДО СЕЛО Крушето и Поликраище, където ще преминава и магистрала „Хемус“, и ще се пресича с магистралата Русе – Велико Търново. Отсечката завършва с пътен възел до Килифарево, където се прелива в главния път през Прохода на Републиката.Този нов вариант предвижда два тунела под Арбанаси и един виадукт в района на Горна Оряховица и съкращава значително пътя. Трасето преминава под хълма, точно между двата града, излиза под Малки чифлик и стига до Дебелец, където е предвиден пътен възел за директна връзка с главния път към Габрово и градчето, която ще отвежда и до промишлените зони на Велико Търново, какъвто бе и замисълът на останалите трасета. Оттук магистралата ще продължава до Килифарево, където също е предвиден пътен възел към градчето и връзка с Прохода на Републиката.

С това трасе се решава въпросът с близостта до индустриалните зони на Горна Оряховица и Лясковец. Според експертите у нас няма да има подобен инфраструктурен обект. Практически за броени минути всички пътуващи могат да имат пряк достъп до магистралата, която заради географските особености на Триградието няма да навлиза в градовете и да носи екологични вреди. Предпочитането на този вариант няма да увеличи много бюджета на проекта. Покрай изграждането на магистралата Русе – Велико Търново може да се възстанови и крепостта Раховец. Новата отсечка няма да дублира сегашните пътища, които също ще могат да се ползват, и това ще разтовари трафика.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Фирма предлага ново трасе за магистралата с тунел под Арбанаси и пътни възли до Килифарево и Дебелец"

 • 13.12.2017 в 11:58

  Твърдо ЗА този вариант, но нали се сещате колко много АПИ тегли към червения вариант, уж за да спестят пари, явно не им пука особено от какво се вълнуват хората в триградието. А и ще се оскъпи доста покрай тунелите под Арбанаси, но случи ли се един ден, наистина може да дръпне много напред целия регион ( ако случи и на оправни управници разбира се ) .

  Отговор
 • 13.12.2017 в 13:12

  Така предложения проект е с голям потенциал , и ако се разгледа и утвърди бъдещите ползи са много: ЖП, Летище, История, Туризъм, Промишленост и т. н. Нов център на България

  Отговор
 • 13.12.2017 в 13:13

  Твърдо против. Свищов и сега е забравен за сметка на Търново. Съкратиха и преместиха в Търново стотици работни места. Това е геноцид над малките населени места.

  Отговор
  • 13.12.2017 в 16:38

   Разбирам тревогата на свищовлии, но идеята на този път е възможно най-бърза и кратка връзка Русе – Велико Търновоо и синия вариант плюс този нов замисъл биха били чудесни, ако се изпълнят изобщо разбира се. Колкото до Свищов нека се направи един хубав прав път и да има връзка, както с Хемус, така и с тази магистрала, само дано доживеем да видим подобни проекти осъществени, че вече много така си и останаха само на хартия …

   Отговор
  • 15.12.2017 в 12:16

   Интересите на Свищов не са засегнати, защото този проект се отнася за частта на магистралата от Полски Тръмбеш. От Русе до Полски Тръмбеш се върви по червено трасе или комбинираното, максимално близко до община Свищов и северно от Полски Тръмбеш се насочва от източната страна на града. След което трасето се изпълнява в новия проект.

   Отговор
 • 13.12.2017 в 13:25

  Най добрият вариант. По къс, което ще покрие разхода за тунела. Не се засягат много обработваеми земи и екологично ценни райони в поречието на Янтра.

  Отговор
 • 13.12.2017 в 13:29

  Хубав план . Чакаме изпълнението по – скоро.

  Отговор
 • 13.12.2017 в 13:36

  Ами ако и хората от Севливо задърпат магистралата към тях?

  Отговор
 • 13.12.2017 в 13:49

  Това е бъдещето на Триградието. Но явно, за да се случи, ще трябва не само експертно, но и политическо решение. Да се хванат тримата кметове, заедно с депутатите от региона, и непрекъснато да искат от правителството, това да стане. Само с лобиране, и то упорито, може да се случат добрите неща.
  Поискай, за да ти се даде! Поискай така, че да не могат да ти откажат!
  А това ще е най-доброто, което може да се случи за хората от региона.

  Отговор
 • 13.12.2017 в 14:41

  Тунела под Арбанаси ми е ясен,не ми е ясно,къде е входа и ,къде изхода за този тунел?

  Отговор
 • 13.12.2017 в 16:03

  При един тунел под Арбанаси, Търголяса веднага става 130 хиляди души, 6-7 по големина град в България със перспектива може би за 5ти! Международно летище, най голямата жп гара, туризъм, икономика и т.н! Веднага ставаме най важния и най силния град в Северна България!

  Отговор
 • 13.12.2017 в 16:11

  Ето за това трябва да има местен референдум. Гражданите на областта да решат кой е по-добрият и по-полезният вариант на трасе за магистрала. Тази магистрала е жизнено важна за цялата област, за централна северна България и за трасето Истанбул – Букурещ. Този нов вариант за магистрала е най-добрият за Триградието. Да, по-скъп, но във времето ще се изплати многократно. И АПИ сега ще ревнат че трябва да копаят тунел и че ще е скъпо. Е и? Всички модерни държави имат десетки и стотици километри тунели и не се оплакват – Австрия, Италия, Швейцария. Аксиомата е да се търси най-прекият път. И най-полезният за хората и бизнеса. Не най-евтиният.Нали искаме да бъдем Швейцария на Балканите! За гражданите и бизнеса този вариант ще е по-евтин (по-кратък, по-малко гориво), по-бърз (100 км срещу 135 при варианта АПИ -как ви се струва?), а и по-екологичен. Това малко ли е? А как иначе ще привличаме инвеститори и инвестиции. Трябва модерни комуникации – бързи и удобни магистрали и шосета, ЖП линии, летища, квалифицирана работна ръка за да дойдат инвеститорите. Кое го няма в района? Само добрите шосета и магистралите. Нагледахме се на евтини решения, които ни излизат през носа. А и един тунел няма нужда от зимно почистване – ето пак икономия. А тримата кметове да се стягат и към София да бягат. Да лобират за този вариант. Там да спят и да не се отказват докато не успеят. Защото видяхме какво стана с магистрала Хемус. Ще минава на 25 км, вместо на 10-12 км. А можеше и по-далеч. Време е да се направи нещо полезно за всички в региона.

  Отговор
  • 13.12.2017 в 16:56

   Нека първо управляващите натиснат, където трябва за този вариант, а после и всички хора в региона, много плюсове има в това трасе и аз поне не еиждам минуси, ДАНО ДАНО наистина се осъществи този път, накрая нещо положително и за нашия регион да се случи. Сега ще си покаже имаме ли управници или са някакви мишки само !!!

   Отговор
 • 13.12.2017 в 16:27

  Един тунел 2 км може да се направи за година! Кметовете на трите града да не спят ами да търсят някакво еврофинансиране! Време е за един местен референдум за този тунел! Търново да не си мислят че са много добре защото Хемус като мине на 25 км от града и няма да е същото като сега! 130 хиляди души, международно летище, най голямата жп гара, университети, туризъм, икономика! Най могъщия и най важен град в Северна България!

  Отговор
 • 13.12.2017 в 16:33

  Уиз еър тръгва в 7 сутринта от Сф за Милано! Като ходя винаги давам пари за хотел в Сф! Представете си ако имаме тунел под Арбанаси, 130 хиляди души, Плевен, Русе, Габрово са на 1 час път! Летището може да тръгне а това означава пълни дискотеки, ресторанти и хотели в Търново, стотици работни места в ГО – на летището, таксита и т.н!

  Отговор
 • 13.12.2017 в 16:47

  Твърдо ЗА! Ако ще е тунел, поне под Арбанаси решава и местния трафик! Вместо безумните тунели и виадукти при Пушево и ридовете около „Сини вир“. Западният вариант ще е мноооого по-скъп и безполезен. Браво на тези инженери!

  Отговор
 • 13.12.2017 в 16:59

  Ако заработи и летището можем наистина да мечтаем да сме центъра на северна България, не само географски. Но да видим господата управляващи дали един път ще се застъпят за нещо, което цялото триградие желае .

  Отговор
 • 13.12.2017 в 17:50

  УПРАВАТА ДА ГЛЕДА КОМЕНТАРИТЕ !!!

  Виждате ли, няма един против? Вслушайте се веднъж в хората бе!

  Отговор
 • 13.12.2017 в 18:37

  Сега да видим депутатите от региона колко са силни,Цветанов стига с тези изборни стратегии,време е за решения за това да сме силен център на България!Дали обаче софиянци ще се съгласят на това Търново и региона ще станат номер едно в Северна България?Едва ли….Не забравяйте че Търново е сърцето на България,тук започва и свършва една нация и един народ!!!Дайте шанс на този град и този регион да ги бъде!

  Отговор
 • 13.12.2017 в 19:02

  Няма нищо лошо трасето да се съобрази с изискванията на хората, НО след като няма избран вариант ЗАЩО беше направена оценка за въздействието върху околната среда? К’во са оценявали тия експерти? Май пак сложихме каруцата пред коня и това са поредните лъжи, изречени от политиците, за да замажат проблемите в Северна България.

  Отговор
 • 13.12.2017 в 20:45

  Съкратено трасе с 35 км ще освободи достатъчно средства за тези два малки тунела,а трите града ще станат като квартали.Летището с ново име „Г.Оряховица-В.Търново“ По примера на Бон-кьолн.В.Търново има нужда от силни икономически съседни Горна и Лясковец,а не обезлюдени защото всички харчат парите си в Търново.Ако кметовете не могат тогава да се прави референдум.Това е проект за стотици години и ако се пропусне този шанс поколенията ни с право трябва да се отрекат от нас.Сега проектираното трасе устройва само турските тирове и никой от триградието няма да го ползва,защото е много отдалечено и хората ще пътуват отново по старите пътища.

  Отговор
 • 13.12.2017 в 22:40

  Болни фантазии.

  Отговор
 • 13.12.2017 в 22:52

  Много добър проект, ама прекалено хубаво звучи всичко това !!! Дано сме живи и здрави да го видим готов

  Отговор
 • 14.12.2017 в 1:03

  Изпълнението на проекта няма да коментирам, особено тая черта сложена на paint. Въпроса е, че наистина хората трябва да се организират. Протест пред община Велико Търново никога не е имало. Хемус я минаха на 25 километра от града (тези 14, които ви рекламират са от пречиствателната станция в Самоводене). Сега тази магистрала също отива някъде в нищото. Нека се изготви цялостен план. Околовръстен път на Търново, Горна и Лясковец, от които да излизат 3те магистрали за София, Варна и Русе. Толкова ли е сложно? Ако това се случи, региона ще изглежда по съвсем различен начин. И летище ще има, и работа, и туристи.Нека се организираме и да направим един протест пред общината заедно. Иначе си оставаме града на 500-те лева…

  Отговор
  • 14.12.2017 в 15:26

   Правилно, айде да видим поне хората в града заслужават ли да имат такова бижу бих го нарекъл, ама не само по интернет да сме силни, нека един път да отстояваме, това което е наистина добро за града, нека се събудим от тази летаргия, която ни е обзела отвсякъде, боровара гора не можахме да я опазим, нека поне сега да покажем , че ни има!!!!!

   Отговор
 • 14.12.2017 в 11:18

  Този вариант е в пъти по-добър, всичко друго реализирано ще е пълна пародия.

  Но изключително глупаво и неразумно е Хемус да е на 25 км!!! Всичко по-далеч от 10 км е огромна загуба за Велико Търново и региона.
  Пътувайки ВТ – София – ВТ или Варна-ВТ-Варна това са 50 излишни километра. Изключително глупаво решение

  Отговор
 • 14.12.2017 в 13:00

  Доста се поразмечтахте тука с бъдещето величието на Триградието …
  Не забравяйте, че за хората от които зависи кое, откъде, как и кога ще мине най-важно е от кой проект ще имат най-голяма комисионна. Те не са оттук и не се знае докога ще са на власт …
  А вместо да се умува как стават най-добре нещата, вървете в по-напредналите държави – те са го измислили и направили. Магистрали, мостове, пътища и т.н. са платени. Дали няма да стане работата, ако минаването в тунел под Арбанаси струва 50 стотинки

  Отговор
  • 14.12.2017 в 13:18

   Е, с електронните винетки така и ще бъде – луди кинти през тунела, щото поддръжката му е скъпа и 20 стотинки на километър по магистралата за автомобили, както е в Италия. Тогава трафикът пак ще жули по национала, че иначе отиване и връщане до Русе ще е 40 кинта само за таксите и още толкова за бензина…

   Отговор
 • 14.12.2017 в 15:31

  Този вариант има голям потенциал, но да не забравяме, че „видни местни предприемачи“ като Хилендар Тодоров и други „градски първенци“ са накупили земеделски земи по червеното трасе
  ( от „Сини вир“ на Янтра та почти до Момин сбор) на този път лакомо чакат да започне строителството и да бъдат обещетени „по достойство“..
  А иначе проекти правени „на парче“ и без далечен времеви хоризонт на реализация обезсмислят в значителна степен големи инфраструктурни обекти като Южния пътен възел например, който става малко и слабо натоварено градско кръстовище, което освен за мизансцен на криминални филми и място за „пилене“ на гуми на местните „мачовци“, за друго няма да е полезен…

  Отговор
 • 15.12.2017 в 17:00

  Нали магистралата се води Търново – Русе. Тогава защо Трябва да минава по разни червени варианти на 15 км от Търново? Категорично за новият зелен вариант с тунел под Арбанаси. Аргументите за това са десетки.

  Отговор
 • 18.12.2017 в 10:21

  Разбира се, че варианта с тунела е най-подходящ. Един подробен анализ на цената дори показва, че ще е и по-евтин. Парите за 35-те километра ( в повече ) са напълно достатъчни за тунелите. Освен това отпада необходимостта от финансиране и строителство на високоскоростни връзки ( от трите града към неудачните варианти ) и тяхната поддръжка в бъдеще.

  Отговор
 • 18.12.2017 в 15:59

  Идеята с тунела е тъпа. Като гледам трасето минава през царевец и над янтра… Що не бутнете Царевец да ви е по-лесно за бизнеса и магистралката? Достатъчно е мръсен въздуха сега, че да дишаме и прахоляка на тирове и коли от магистралата! Обратно към мисленето и чертежите. Трябва ви нов план

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *