4 четения

ВРЕМЕТО ВЪВ ВТОРНИК, 19 ДЕКЕМВРИ

Вторник променливо и с превалявания; вместо снежна Коледата се очертава по-скоро слънчева и сравнително топла

През нощта облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд и сняг. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 0. За В. Търново се очаква минимална температура минус 1 гр. През деня ще бъде облачно с превалявания от дъжд и сняг. Очаквано количество на валежа – около 5 л/ кв. м, като предимно в полупланинските райони ще се образува нова снежна покривка около 5-10 см. Късно след обяд и вечерта над северозападните райони на Северна България валежите ще спират и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 0 и 3. За В. Търново се очаква максимална температура 1 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.7 гр. през 1989 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 22.3 през 1997 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 43 минути и ще залезе в 16 часа и 46 минути. Фаза на Луната: едно денонощие след новолуние.

През по-голямата част от периода – до неделя, температурите ще се задържат около средните за сезона. Минималните ще бъдат между минус 6 и минус 1. Максималните ще бъдат между 0 и 5, като най-хладно ще бъде в сряда, четвъртък и неделя. В сряда преди обяд ще има незначителна до променлива облачност. След обяд облачността ще се увеличи до значителна. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. В четвъртък ще има незначителна облачност до ясно и ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В петък, събота и неделя ще преобладава време с променлива облачност, с временни увеличения до значителна, и ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад-северозапад. В понеделник ще бъде ясно и почти тихо. Тогава се очаква затопляне. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. Максималните ще се повишат до 4 – 7 гр. През следващите дни затоплянето ще продължи.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще бъде облачно с валежи от сняг. Вятърът ще бъде умерен от северозапад. В сряда ще има променлива до значителна облачност и умерен вятър от запад-северозапад. В четвъртък ще има незначителна облачност и умерен до силен вятър от северозапад. В петък, събота и неделя ще има променлива до значителна облачност и ще духа силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м от вторник до неделя ще бъдат между минус 2 – минус 4. В понеделник ще преобладава време с незначителна облачност и ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Температурите на 1200 м ще се повишат до 5 гр. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!