Детските играчки – последното от многобройните хобита на д-р Миглена Миланова

След 7 години в Судан лекарката избра Спешна помощ в Г. Оряховица

 

Космополитна личност е най-точното описание за д-р Миглена Миланова. Тя не спира да преоткрива себе си, света и възможностите, които предлага съвремието. Макар медицината да отнема огромна част от времето й, когато свали лекарската манта, се отдава на своите многобройни хобита и интереси. Тя е творец – рисува върху стъкло, създава прекрасни плюшени играчки, изпипани до последния детайл. Отскоро се запалила и по шиенето на гоблени, обожава да чете всякаква литература, пътува до близки и до далечни екзотични дестинации. Отглежда цветя и е превърнала една от стените в дома си в отвесна градина, която в комбинация с малко шадраванче прилича на оазис. Д-р Миглена Миланова има две специалности – вътрешни болести и неврология. Неотдавна е завършила и здравен мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. От почти две години работи в Спешния център на горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“. Родом е от Кубрат, но решила да даде рестарт на живота си на ново място. Дъщеря й завършила ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и предложила това да бъде именно старата столица. Вслушала се в нейното мнение и преди няколко години се преместили във Велико Търново. Макар да е посетила десетки красиви страни, останала изключително доволна от избраната локация. Всеки ден пътува до Горна Оряховица и после се прибира обратно в дома си в старата столица.

Специалистката по неврология два пъти е работила в чужбина. Общо 6 години прекарала в Африка, лекувайки пациентки в частна болница в столицата на Судан – Хартум. „Много лесно се работеше с тамошните. Никога не ми се е случвало някой да повиши тон или да недоволства. Хората бяха изключително стриктни в изпълнението на препоръките ми и определено имат добра здравна култура“, разказа тя. Частната болница, в която работела, имала договори с няколко здравноосигурителни компании, които не поставяли лимити на изследвания и лечение. Въпреки че условията на работа били добри, техническото оборудване на високо ниво и отношението към нея достойно, носталгията надделяла и след време се върнала у нас.

Сега дава 12-часови дежурства и често се случва да обслужва хора, които злоупотребяват със спешната помощ и я търсят са главоболие, температура, кашлица, обриви и т.н. Според нея е време държавата да вземе мерки за ограничаване на подобни случаи, тъй като заради тях някой, чийто живот е застрашен, може да остане без помощ. „Би било справедливо неспешните пациенти и здравнонеосигурените след прегледа от спешните екипи да плащат сметката за медицински услуги. Така е в много от западните страни и няма нищо нередно, тъй като болницата хаби ресурси, които никой не покрива“, коментира д-р Миланова.

Безспорно професията й е изтощителна и се налага добра релаксация, за да бъде във форма. Ето защо преди няколко месеца й хрумнало да се отдаде на занимание, което едновременно я разтоварва, но и ще донесе радост на някой друг. Решила да се пробва да направи мека детска играчка, напълно безопасна и облечена в красиви дрешки. „Направих първата и много ми хареса и още тогава обещах, че всички играчки, които създам, ще подаря на децата в дома за деца в Дебелец. Направих 11 играчки и се оказа, че толкова са малчуганите, които постоянно пребивават в дома“, разказа тя. Заедно с две нейни приятелки купили плодове и занесли всички подаръци в социалната институция през ноември. Д-р Миланова смята, че благотворителността не бива да има сезони и да се прави само по Коледа, защото добрите дела са нужни по всяко време в трудното ежедневие на българите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *