55 четения

Четири специалности на ВТУ в топ 3 в рейтинга на висшите училища

„ФИЛОЛОГИЯ”, „ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ”, „РЕЛИГИЯ И ТЕОЛОГИЯ” И „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО” СА ЕДИНСТВЕНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ, С КОИТО ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ВЛИЗА В ТОП 3 В ТАЗГОДИШНИЯ РЕЙТИНГ НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ. Вузът участва в класацията на 20 специалности и само една от тях е на последно място – „Теория и управление на образованието”, в което обучава магистри. В рейтинговата система на Министерството на образованието и науката областта ни присъства с три университета – ВТУ, Националния военен университет „Васил Левски”, Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов, както и с филиалите на Висшето училище по агробизнес и развитие на районите в Пловдив и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”.

ФИЛОЛОГИЯТА Е НАПРАВЛЕНИЕТО, С КОЕТО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА Е НА ВТОРО МЯСТО веднага след Софийския университет. Зад ВТУ остават още пет университета, които приемат и обучават студенти във филологически специалности. За съжаление обаче, според показателя „Привлекателност за младите хора” филологическите дисциплини са на опашката. Драстична е и разликата в заплатите. Филолозите, които завършват СУ и остават на работа в столицата, взимат близо 1300 лв. заплата, докато филолозите на ВТУ са с 923 лв. На втора позиция са още историците и теолозите, но и в двете професионални направления възнагражденията са на опашката.

Специалностите от направление „Изобразително изкуство” на ВТУ са на трето място от шест висши училища, направление „Педагогика на обучението по филологически дисциплини” е на четвърта позиция. „Обществени комуникации и информационни науки” се изкачва с три позиции напред тази година и заема шесто място в класацията.

В направлението „Информатика и компютърни науки” от 11 висши училища ВТУ е шести. Това е и спектърът от специалности, в които завършилите бакалаври и магистри могат да се похвалят с най-високи заплати – около 1165 лв. Студентите на първите три университета в рейтинга взимат доста по-сериозно възнаграждение – с 2226 лв. са тези, които имат дипломи от СУ, с 1930 завършващите Нов български университет, с 1888 – тези, които са избрали да учат в Американския университет в Благоевград.

ВТУ е пети в направлението „Науки за земята” и в „Педагогика”, предпоследен е в направлението „Политически науки” и в златната среда в направление „Психология”. На добра – четвърта позиция, е Юридическият факултет на ВТУ. В две от направленията – „Администрация и управление” и „Икономика”, областта участва в класацията с три и с четири университета. „Администрация и икономика” се изучава във ВТУ, който е на 10 място, с едно по-надолу от миналата година, а Националният военен университет „Васил Левски” и Стопанската академия „Д. Ценов” в Свищов делят 12-о място. Тези две училища също са слезли надолу, след като миналата година са били десети. С място надолу пада и Филиалът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и е под номер 17. Икономиката в Стопанската академия е девета, във ВТУ – десета, а в Училището по агробизнес е на 16-о място.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ ЗАПАЗВА ВТОРАТА СИ ПОЗИЦИЯ В НАПРАВЛЕНИЕТО „Транспорт, корабоплаване и авиация” от общо седем университета. Това е най-доброто му постижение от класирането в седем направления. С едно място по-високо се качва направление „Здравни грижи”, което се изучава във филиала на Медицински университет – Варна. Тази година вузът е втори в класацията.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *