„Амалипе“ разработва устойчив модел за интеграция в училище

УСТОЙЧИВ МОДЕЛ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ В УЧИЛИЩЕ РАЗРАБОТВА ТЪРНОВСКАТА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ „АМАЛИПЕ“. Моделът е част от проекта „Заедно намираме решение”, който центърът реализира съвместно с Община Велико Търново, сдружението „Стъпка по стъпка” и 13 училища от областта. Проектът е двугодишен и е на стойност малко над 600 000 лв., като повече от 91 000 лева са осигурени от националния бюджет, каза Теодора Крумова от „Амалипе“.

Неправителствената организация ще работи със 760 ученици, от които над 500 ще са от малцинствените групи и около 400 родители. Създадени са 36 клуба за извънучебни дейности, като идеята е по този начин да бъде събудено любопитството на децата и да бъдат мотивирани при посещенията си в училище.

В проекта участват две иновативни училища – ОУ „П. Р. Славейков” в село Джулюница и СУ „Владимир Комаров“ в старата столица. Школото в Джулюница е включено в програмата и поради факта, че в него около 50% от децата са от ромските етноси. Заедно със своите съученици от други етноси те участват в клубове по йога и пилатес, както и в ателиета „Приятели на изкуството”. В търновската гимназия „Владимир Комаров” има сформирани клубове по фолклор, екология и компютърни умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *