47 четения

Още не затихнала, скандална сделка за имот на пъпа на В. Търново тръгва отново

Съветникът Стоян Витанов: „Нелепо е вместо паркинг тук да се прави поредния блок“

 

ЗА ВТОРИ ПЪТ СЕ ГОТВИ СКАНДАЛНА СДЕЛКА ЗА ОБЩИНСКИ ИМОТ ПОД ПАЗАРНАТА ЦЕНА. ВЕДНЪЖ ТЕРЕНЪТ В САМОТО СЪРЦЕ НА ГРАДА ВЕЧЕ БЕ ПУСНАТ ЗА ПРОДАЖБА, но след серия скандали и разследване на прокуратурата и „Икономическа полиция“ не се стигна до сделка. Сега го виждаме пак в списъка за продажба, и то при същите условия, алармира общинският съветник Стоян Витанов. Според документи, които той представи на „Борба“, за продан е нарочен ненужен трафопост от унищожената тролейна мрежа заедно със земя от 713 кв. метра зад ТПК „Царевец“ срещу Съдебната палата във Велико Търново. „Точно по същото време миналата година от администрацията на кмета решиха да продадат терена независимо от пренаситената със сгради зона и недоволството на хората, които искаха там да има обществен паркинг. Имаше и инвестиционно предложение от строителна фирма. Казах, че ще уведомя главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Борисов какво правят неговите хора и до сделка не се стигна. Месеци наред ходих заедно с колеги съветници да даваме показания в прокуратурата защо се продава имот под пазарната му оценка. Сега същото нещо се прави за втори път“, негодува Витанов.

СПОРЕД ДОКУМЕНТИ ПРИ ФОРМИРАНЕТО НА ОЦЕНКАТА ЗА ПРОДАЖБАТА НА ТРОЛЕЙНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ Е „ИЗЧЕЗНАЛА” МАСИВНА ДВУЕТАЖНА СГРАДА (ТРАФОПОСТ), КОЯТО СЕ НАМИРА В ИМОТА. „Все едно при оценката на областната болница например да не се калкулира и недовършеният болничен корпус. Явно е, че „Кауфланд” там искат само терена, но им е сметнато и останалото. Тук обаче е точно обратното”, коментира Витанов. Според нотариалния акт за общинска собственост имотът включва земя и неизползваема масивна двуетажна сграда, която е служила някога за обслужването на тролеите. По закон имотите трябва да се търгуват на по-високата стойност от пазарната или данъчната оценка. Предложението за продажба обаче включва теренът да бъде със стойност 24 хил. вместо 302 хил., каквато е пазарната му оценка. Същото се е случило и със сградата. Общата им стойност надхвърля 526 хил., докато предложението е двете неща да струват 248 хил.

Наша проверка показа, че наличните наоколо сгради са разположени толкова нагъсто, че с новата постройка обитателите им спокойно ще се здрависват от терасите. Освен това за бъдещия блок ще трябва да се премахнат и няколко дървета, включително забранените за сеч орехи. Противници на продажбата изтъкнаха, че в града отдавна е отпаднала необходимостта от жилища, а има нужда от паркоместа и зони за отдих. Дали след втория пореден опит ще се стигне до сделка, крайната дума ще има Общинският съвет на последното си за годината заседание.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Още не затихнала, скандална сделка за имот на пъпа на В. Търново тръгва отново

  • 20.12.2017 в 19:46
    Permalink

    Перфектно място за направа на тези прословути многоетажни паркинги , които общината се чуди къде да постави!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!