Близначките Александра и Теодора стигнаха до полуфинала на конкурс за пианисти в Брюксел

ДО ПОЛУФИНАЛА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ПИАНИСТИ „ЦЕЗАР ФРАНК“, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В БРЮКСЕЛ, ДОСТИГНАХА БЛИЗНАЧКИТЕ АЛЕКСАНДРА И ТЕОДОРА ДАСКАЛОВИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Двете талантливи момичета са възпитаници на СУ „Емилиян Станев“ и в момента са в VI клас. Алекс и Теди ходят на уроци по пиано при преподавателката Мирела Валявичарска в Габрово и при проф. Борислава Танева в София.

За участието си в престижния форум търновските таланти са подготвили изцяло нов репертоар, който включва произведения на Панчо Владигеров, Шопен, Менделсон, Бах, Цезар Франк и др. Там момичетата са свирили пред 10-членно жури, в което са участвали водещи музиканти от Франция, Мексико, Бразилия, Германия и др.

Конкурсът се провежда на три етапа. Първият е онлайн, като кандидатите изпращат записи със свои изпълнения и подробна творческа биография. След селекция до полуфинала в тяхната възрастова група са достигнали едва 8 деца от Италия, Франция, Германия, Русия и България.

Лично артдиректорът на конкурса Филип Раскин е поканил Алекс и Теди да се включат в надпреварата. Той се запознал с тях през лятото, докато момичетата участвали в Международната академия по пиано на гръцкия остров Порос.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *