85 четения

Отбор юнаци гътна предколедно три прасета в Дъскот

ДУЗИНА ЮНАЦИ ГЪТНАХА ТРИ ПРАСЕТА ЗА ЕДИН ДЕН с мерак и табиет. Баш касапите се постараха преди Коледа да сложат край на свинския живот по европейски, както се полага. Загрявката стана още отрано с греяна ракия, домашно вино и баници от жените в къщата. Младите специалисти първо трябваше да си наточат ножовете и настроението.

Така заредена, дружината в Дъскот пое към кочината на прасетата, за да ги изведе навън на фона на колоритна музика от мобилните телефони. По стародавна традиция и по желание на стопаните две от животните с много труд бяха опърлени, за да се направи после вкусна сланинка. Третият прасчо бе оставен за топене на свинска мас, която добива все по-голяма популярност за правене на домашни сладки и други вкусотии.

Най-вкусната мръвка става на скарата на двора под казаните с гореща вода. Младите касапи схрускаха за нула време ушите на прасетата на скарата – нарязани и посолени с подправки и зачервени до хрупкавост. Естествено, гарнирани с руйното домашно червено вино, което тази година е изобилно и уникално. Голямата софра обаче се слага едва вечерта, след като всичките разфасовани мръвки от прасетата се приберат от двора. През това време жените готвачки са направили чорбата с месце, завили са дроб в було и са го запекли, нарязали са парченца мръвки в тавата и са направили огромната тенджера с кисело зеле и сладък кокал.

Тогава купонът може да продължи и до зори в сладки раздумки, любима музика и споделяния от вече миналия ден на поредните свински времена и тази година. На трапезата идват комшии и приятели, които не са участвали в коленето, но пък са готови с охота да споделят гозбите и настроението. На другия ден се прави кървавицата, топи се свинската мас, гласи се мръвка за пържолки, наденици, суджуци и какво ли още не. После всичко потъва в коледно настроение и в очакване на празниците и снега, обещан от синоптиците за Коледа.

Н. ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Отбор юнаци гътна предколедно три прасета в Дъскот

 • 22.12.2017 в 16:46
  Permalink

  пак са погазили правата на животните 🙂

  Отговор
 • 22.12.2017 в 18:23
  Permalink

  Отбор _ _ _ _ _ _ци! Гътнали с мерак 3 прасета на фона на музика от моб. телефони! Припадам от възторг.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!