3 четения

Такса смет в община Горна Оряховица остава без промяна през 2018 г.

През 2018 г. няма да има промяна в в плащаните от горнооряховчани местни данъци и такси. Това решиха общинските съветници на последното си заседание за годината. На сесията бе одобрена план-сметката за разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, която е направена на база същите промили, както и за 2017 г. В Горна Оряховица и селищата на общината такса смет бе повишена в края на 2016 г. и сметките нараснаха с около 10 %. В този размер ще се задържат и през 2018 г.

Запазва се и методиката за изчисляване на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване. И за 2018 г. тя ще е на база данъчна оценка на имота. След последните промени в Закона за местните данъци и такси общините имат още две години, за да намерят формула за изчисляване на такса смет не върху оценката на имота, а според количеството отпадъци. Новият начин за изчисляване на налога трябва да е в действие за бюджетната 2020 г.

За 2018 г. таксата за фирми във всички селища на община Горна Оряховица е 6,5 промила. За физически лица промилите са различни за различните селища. В двата града на общината таксата е 4,3 на хиляда, в Драганово, Първомайци, Поликраище, Писарево и Върбица е 4,7 промила. В Правда, Янтра и Крушето е 5,1 на хиляда, а в Стрелец, Горски горен и Горски долен Тръмбеш и Паисий е 5,5 на хиляда.

С облекчение се ползват училищата и детските градини, както и здравните заведения. За училищата в град Горна Оряховица таксата е 3 промила, а в останалите селища на общината – 1,3 промила. Детските градини в общинския център се облагат с 1,5 на хиляда, а в селищата с 0,3 на хиляда. Таксата за имотите на МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ и ДКЦ е 1,5 промила.

План-сметката за 2018 г. предвижда приходи от 3 586 172 лева. От тях близо 900 000 лева са стари задължения, които Общината би трябвало да събере от своите длъжници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!