И бедни и богати не намират щастието в парите

Както трябваше и да се очаква, за хората с високи доходи главният източник на щастие се явява гордостта и удовлетворението от самия себе си, а не парите, констатираха американски психолози, цитирани от сайта Лайф.
А за онези, които печелят по-малко, най-голямо удоволствие те изпитват от възможността да общуват с други хора. Учени от Калифорнийския университет провеoдоха проучване, в което участваха 1519 души. Освен информация за доходите им, специалистите поискали да узнаят от доброволците колко силно изпитват емоции, които обикновено се свързват с щастието – любов, радост, състрадание, гордост, ентусиазъм, благоговение, удовлетворение и т.н. Участниците в изследването трябвало да оценят съгласни ли са с твърдения от рода на „Грижата за другите поражда в мен топли чувства“.
Оказало се, че за хората с високи доходи главният източник на положителни емоции се явявало удовлетворението от самия себе си. Най-високо те оценявали твърдението :“Получавам удоволствие, когато хората ме уважават“. За по-бедните най-важни били любовта и състраданието.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *