Желанието да бъде открит еликсир на безсмъртието погубило първия император на Китай Цин Шъхуан

Учени установиха, че първият император на Китай Цин Шъхуан искал да живее вечно и наредил на поданиците си да открият еликсир на безсмъртието, съобщи Лайф.
При разкопки в китайската провинция Хунан били открити древни документи и 48 предмета, които се оказали свързани със създаване на „лекарство“ за вечна младост. Находките свидетелстват, че указ на императора за създаване на еликсир на безсмъртието е достигнал до най-отдалечените провинции и селища.
„Издаването на подобен указ и фактът, че хора са се опитали да изпълнят нареждането, разкриват, че Цин Шъхуан създал надеждна и ефикасна система на изпълнителната и законодателната власт в цялата страна през епоха, когато не е имало транспортни и комуникационни мрежи“, заяви ръководителят на археологическия екип Чунлун Чжан.
Цин Шъхуан се родил в 259 г. пр. Христа и до смъртта си през 210 г. пр. Христа завоювал всичките 6 враждуващи помежду си части на Китай, за да създаде единна нация. След обединението на Китай въвел титлата император и сложил началото на продължилото над две хилядолетия императорско управление.
Археолозите констатираха, че императорът имал фикс идея за безсмъртие. Смята се, че опитвал напитки, съдържащи живачен сулфид, с надеждата, че той ще удължи живота му. Вероятно затова е умрял на 49-годишна възраст.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *