Съединения в черешите могат да помогнат срещу затлъстяване

Съединения в дивата череша (Prunus avium) могат да помогнат в търсенето на нови методи за предпазване и лечение на затлъстяване, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на резултатите на австралийско изследване.
За целите му специалисти от университета на Тасмания са тествали свойствата на антоцианините – водноразтворими съединения, които придават червения цвят на плода. Изследователите отбелязват, че повечето досегашния проучвания върху антоцианините са свързани с други съдържащи ги плодове, но не и с черешите.
„Доказателствата за благоприятното въздействие на антоцианините върху редица заболявания се увеличават, но потенциалният им ефект върху затлъстяването не е достатъчно добре проучен“, казва Мелани Блекхол от изследователския екип.
За целите на проучването мишки, подложени на богата на мазнини диета, били разделени на две групи. В менюто на част от тях антоцианини били включени още в самото начало на тестовете. На останалите полезните съединения били давани след средата на периода на изследване.
Специалистите са установили, че гризачите, получавали антоцианини от самото начало, са натрупали 19 процента по-малко тегло от останалите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *