11 четения

Фибрите са пръв помощник в борбата с излишните килограми

Едно от най-популярните новогодишни решения, които хората взимат, е да се преборят с излишните килограми. Най-добрите начини за отслабване често са спорни, но специалистите са единодушни, че отличен помощник в борбата с наднорменото тегло е добавянето на повече фибри в менюто, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на международни проучвания.
Редица изследвания са установили, че повишеният прием на фибри е пряко свързан с отслабването. Проучване например показва, че при мишки, подложени на бедна на влакна диета, се наблюдават натрупване на тегло, повишаване на кръвната захар и инсулиновата резистентност, и развитие на нездравословни чревни бактерии. При гризачи, чието хранене изобилства от фибри, не се наблюдава никой от тези неблагоприятни ефекти.
Специалистите напомнят, че колкото по-груби и трудносмилаеми са фибрите, толкова са по-ефективни в засищането и ограничаването на броя на калориите, които човек приема всекидневно.
Сред най-богатите на фибри храни са леща, черен боб, броколи, пълнозърнести продукти, грах, брюкселско зеле.
Експертите напомнят, че отказът от нездравословни храни и продукти също е от важно значение за борбата с излишното тегло. Тридесет изследвания от миналата година например са установили, че напитките с добавена захар допринасят съществено за увеличаване на теглото както при възрастните, така и при децата.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!