7 четения

Петък и през уикенда променливо, но топло за сезона; от вторник слабо захлаждане

През нощта облачността ще намалее. Ще духа слаб вятър от запад. Минималните температури ще бъдат между 0 и 3. За В. Търново се очаква минимална температура 1 гр. Преди обяд ще има незначителна облачност до ясно. След обяд ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 7 и 10. За В. Търново се очаква максимална температура 10 гр. Атмосферното налягане ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 16.5 гр. през 1988 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 20.4 през 2008 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 48 минути и ще залезе в 16 часа и 58 минути. Фаза на Луната: три денонощия след пълнолуние.

До неделя ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб вятър, предимно от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. В неделя сутринта на места около водоемите видимостта ще бъде намалена до мъгла. Очаква се затопляне с минимални температури между минус 1 и 2 и максимални между 9 и 14. В неделя и понеделник за местата с мъгла максималните температури ще бъдат между 4 и 7. От вторник се очаква слабо захлаждане и минималните температури ще бъдат между 0 и 3, максималните – между 7 и 10. Ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна. Сутринта около водоемите ще има значителна ниска облачност и видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. В сряда и четвъртък ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между 1 и 4, максималните – между 4 и 7.

Над западните и централни части на Стара планина от петък до неделя ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и ще духа умерен вятър от югозапад. Температурите на 1200 м в петък ще се повишат до 7 – 8 гр. и до неделя ще се задържат около тези стойности. В понеделник ще има променлива до значителна облачност. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Температурите на 1200 м ще се задържат около 8 гр. От вторник до четвъртък ще има значителна облачност, в сряда с превалявания от дъжд, в четвърнък – от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м в сряда ще бъдат около 6 гр. и около обяд и след обяд ще се понижават. В четвъртък температурите на 1200 м ще бъдат около 0. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 – 6 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *