Търновката Марина Йорданова стана първата българка в международната каскадьорска организация Hitz International | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновката Марина Йорданова стана първата българка в международната каскадьорска организация Hitz International

Публикувана на: 04.01.2018г. 3483 прегледа

Болярката вече има зад гърба си участие в 20 кинопродукции

 

25-ГОДИШНАТА МАРИНА ЙОРДАНОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗБИВА НА ПУХ И ПРАХ ПРЕДСТАВАТА, ЧЕ ПРОФЕСИЯТА КАСКАДЬОР Е ПРИСЪЩА САМО ЗА МЪЖЕТЕ. Смела, атлетична и с много адреналин в кръвта, тя участва в заснемането на филмови екшън кадри, които за обикновения човек изглеждат дори зловещо. Талантът й не остава незабелязан дълго и в последните дни на 2017 тя година става част от семейството на международната каскадьорска организация Hitz International, популярна в света на киното със своите страхотни професионалисти. Нашето момиче е възпитаничка на ОУ „Бачо Киро“ и ПМГ „Васил Друмев“, където пък завършила паралелка „Химия и биология“. За разлика от съучениците си, тя не се насочила към медицината и фармацевтичния сектор, а продължила образованието си в НСА – „Кинезитерапия“. Марина е бивша спортна гимнастичка в търновския клуб „Етър – Стил“, воден от Калояна Крумова. Още на 7-годишна възраст прекрачила прага на залата, водена от свой съсед – треньор по лека атлетика, който пръв забелязал атлетичните й дарби. Стотици часове в упражнения, травми, възстановяване, състезания и пълна отдаденост на спорта я превърнали в истински боец. До VIII клас тренирала спортна гимнастика и днес твърди, че това й помогнало много в каляването на духа и изграждането като личност.

marina2След като се преместила в София, се наложило да открие нови приятели, тъй като в онези години не познавала никого. Хрумнало й да потърси такива сред гимнастическите среди в столицата. Не след дълго открила съмишленици и попаднала в залата по спортна гимнастика в НСА при треньор, водещ модул по каскадьорство. Признава, че ПЪРВОНАЧАЛНО БИЛА ШОКИРАНА ОТ ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВЕЛИ УЧАСТВАЩИТЕ В НЕГО, И ДОРИ НЕ ВЗЕЛА НА СЕРИОЗНО ТОЗИ СПОРТ. Все пак решила да се включи в групата и лека-полека да навлезе в материята. Оказало се, че ключови действия в каскадьорството са напълно противоположни на всичко, което е учила по спортна гимнастика. С времето свикнала и започнала да се забавлява от сърце на екстремностите в залата. Споделя, че взела на сериозно каскадьорството едва когато дошъл моментът да се снима в първия си филм. Нейният треньор насочил снимачния екип към Марина и тя се съгласила да участва в лентата „Враг номер 1“. „Това е документален екшън за издирването на Осама Бин Ладен. Аз бях дубльорка на главната героиня, която бе следовател от ЦРУ, изиграна от актрисата Джесика Частейн. Самата сцена бе в ресторант, където става атентат и тя се спасява при взрива. В случая аз бях облечена и преобразена като нея и преживях този екшън момент“, разказа 25-годишната търновка. Кадрите за заснети през 2012 година в Йордания, а филмът бе номиниран за Оскар.

Младата търновска каскадьорка разказа, че през 2015 година пък е дублирала главната актриса във филма „Меган Лийви“ – Кейт Мара, разказващ за жена ефрейтор, която заедно с кучето си открива експлозиви в Ирак.

marina44444ПРЕЗ 2017 ГОДИНА МАРИНА Е ПРЕКАРАЛА 3 МЕСЕЦА В ИНДИЯ, ЗА ДА УЧАСТВА В СНИМКИТЕ НА КИНОПРОДУКЦИЯТА „МАНИКАРНИКА“. Филмът предстои да излезе на голям екран в края на април. Там освен като каскадьорка тя взима участие и като актриса. „Сценарият отново е посветен на войната, но този път касае борбата за независимост на Индия от Англия. Моята роля бе поддържаща на главната героиня. За участието ми бе необходимо гримьорите да се погрижат за потъмняване на тена ми, поставяне на автентичен за страната макиаж, точка на челото и всичко останало, характерно за индийските жени. Носех традиционните дрехи сари и много бижута“, сподели Марина.

Болярката не крие, че винаги има доза страх при изпълнението на каскади, но колкото повече опит трупа, толкова по-лесно той се преодолява. Казва, че най-незабравимият момент бил, когато се наложило да изпълни скок от 10 метра без помощни въжета. „Адреналинът е голям и единствената мисъл в този момент е да се приземиш здрав. Все пак това е професия, която крие много рискове за живота. Затова и жените каскадьорки са малко“, коментира Марина.

Нашето момиче твърди, че българските каскадьори са едни от най-добрите в света и по тази причина силно предпочитани за големите кинопродукции. Благодарение на добрата школа, която преминала, вярва, че има бъдеще и ще продължава да бъде все така отдадена на работата си.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *