Горнооряховчани се преклониха пред живота и делото на Христо Ботев

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев пред паметника му в едноименния парк дойдоха цялото ръководство на Община Горна Оряховица, представители на различни организации, ученици от горнооряховски училища и много граждани.

В тържествения ритуал взеха участие седмокласниците от ОУ „Иван Вазов“ Ани Ганчева и Велислав Петров, които рецитираха стихотворенията „Майце си“ и „На прощаване“.

В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от местните структури на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, от политически партии, обществени организации, учебни и детски заведения и граждани.

 

На 17 май 1876 г. слизането на 200-та български четници на Христо Ботев край Козлодуй, предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев, са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *