24 четения

Скандално. Пиян белгиец от Горна Липница осъди полицията за 453 лв., нямал легален преводач

 

40-годишният китарист е бил глобен с 500 лева и 6 месеца без книжка за шофиране с 0,55 промила

 

ПИЯН БЕЛГИЕЦ, КОЙТО ЖИВЕЕ В ГОРНА ЛИПНИЦА, Е УСПЯЛ ДА ОСЪДИ ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ НА МВР във В. Търново по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Решението е на Великотърновския административен съд от първия работен ден на новата година. Според него Б.М. осъжда ОД МВР за 150 лв. имуществени, 150 лева неимуществени вреди и за 153 лв. разноски по производството. В исковата си молба чрез адвокат белгиецът е искал да му се платят 620 лева за имуществени вреди и 1500 лева за неимуществени.

АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СЪДИИ ОБАЧЕ СА ПОПАРИЛИ МЕРАЦИТЕ НА ЧУЖДЕНЕЦА, КОЙТО по нашите закони е нарушител, седнал зад волана на колата си пиян. Според кмета на Горна Липница Юлко Палов мъжът е на около 40 г. и е китарист. Живеел в селото сам от известно време. Кметът обаче не знае името на белгиеца, защото у нас нито един чужденец не се регистрира в съответното кметство поради абсурдната законова процедура. Б.М. пък говорел основно френски и английски, но в селото нямало с кого да се разбере.

СЛЕД КАТО ОТ СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО издали наказателното постановление за пътния нарушител, той го обжалвал пред Районния съд в старата столица. Мъжът е бил глобен с 500 лева и за 6 месеца без книжка, защото при проверка край Велико Търново е хванат да кара с 0,55 промила. По време на въпросната проверка полицай му е превеждал, за да разбере за какво го наказват и защо му отнемат книжката. Районният съд обаче отменя наказателното постановление като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО, а това решение влиза в сила, защото от Областната полиция не са го обжалвали.

Според мотивите за отмяна на глобата имало съществено процесуално нарушение, изразяващо се в това, че на белгиеца не му е осигурен преводач от и на френски или английски език, които владеел. Районният съд е приел, че служител на МВР е извършил превод на английски език, но преводачът нямал право да участва в производството в друго процесуално качество. С други думи – полицията е трябвало да намери лицензиран преводач по време на въпросната пътна проверка, който да обясни на пияния чужденец защо му вземат книжката и защо го глобяват.

После Б.М. си намира адвокат срещу 500 лева хонорар, който завежда дело по ЗОДОВ и на този етап го печели. В исковата си молба срещу ОД МВР белгиецът посочил, че е преживял стрес, самочувствието му било накърнено, защото така и не бил разбрал какво нарушение е извършил. В Белгия законите били други – там можело да шофираш след употреба на алкохол, а той не бил запознат с нашите закони. Освен това катаджиите не му осигурили превоз до болницата, за да си направи кръвна проба, която да покаже дали и какво точно количество алкохол е употребил.

ПО ВРЕМЕ НА ДЕЛОТО В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД БЕЛГИЕЦЪТ ПРИЗНАЛ, ЧЕ Е карал пиян. Били са разпитани и свидетели, включително и полицаите. Това обаче не е било достатъчно да бъде отхвърлен целият иск по ЗОДОВ и Областната полиция се оказа осъдена, защото пътните полицаи са си свършили работата. Единственото основание на административните съдии да уважат част от претенциите на белгиеца е фактът, че наказателното постановление е отменено като незаконосъобразно с влязло в сила съдебно решение. Това по ЗОДОВ е достатъчно основание за завеждане на дело за причиняване на вреди. Освен това решението на Административния съд във В. Търново подлежи на обжалване пред ВАС, където може да уважат целия иск на чужденеца, който освен всичко друго претендира, че като е платил 500 лева на адвоката, нашият съд трябва да уважи исковете най-малко в този размер.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Скандално. Пиян белгиец от Горна Липница осъди полицията за 453 лв., нямал легален преводач

 • 05.01.2018 в 12:56
  Permalink

  Толкова ли се свършиха клюките, че нямате какво да публикувате ??? И написаното е некоректно ! Би било добре поне да си бяхте сверили информацията,всичко сте готови да извъртите !!!!

  Отговор
 • 08.01.2018 в 10:55
  Permalink

  Аз съм човекът, който отиде в съда. Цялата информация не беше дадена!
  Полицията не уважаваше правото ми на кръвен тест.
  Имах 2 бири за 6 часа (и аз не лъжех полицията). 0,55% малко над лимита.
  Останах отстрани на пътя в 3 часа. Температурата беше -7 ° C през февруари.
  Лесно е да напишете статия, когато репортерът няма цялата информация!
  Bruno

  Отговор
 • 09.01.2018 в 15:20
  Permalink

  Че то пише,че това е съдебно решение на Административния съд ! Все пак са уважили част от претенцията на този чужденец ,който е дошъл да живее в България и трябва да го прави по българските закони.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *