5 четения

Хората могат да разпознаят болен човек на снимка

Хората са в състояние да разпознаят болен човек на снимка около два часа след проявата на инфекция, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.
Тази способност заразата да се открива рано по лицеви характеристики досега не е демонстрирана. Смята се обаче, че тя представлява важно умение за оцеляване, наречено „избягване на болести“.
„Способността да разпознават болни може да помогне на хората да избягват близостта с тях и да се предпазят от потенциално заболяване, ако индивидът е носител на зараза“, обясняват специалистите от Института за изследване на стреса към Стокхолмския университет.
За целите на проучването изследователите са ангажирали 16 доброволци, както и група оценители.
На единия етап от експеримента изследваните лица са били инжектирани с липополизахариди (LPS) – молекули, извлечени от бактерии. Въпросните молекули са стерилни, което означава, че в тях няма живи бактерии. Те обаче предизвикват силна имунна реакция и грипоподобни симптоми, които се запазват в продължение на няколко часа. По този начин се постига имитация на остро заболяване, при което организмът се бори с инфекция.
На втория етап доброволците са били инжектирани с плацебо.
Около два часа след всяка инжекция изследваните лица са били снимани. Фотографиите им като „болни“ и здрави, след инжектирането съответно на LPS и плацебо, след това са били показани на оценителите. Те са успели да разпознаят 13 от 16 „болни“ – успеваемост от над 80 процента.
В разпознаването оценяващите са разчитали на лицеви характеристики като бледо лице и устни, подпухнало лице, отпуснати клепачи, зачервени очи, кожа без блясък.
Авторите на проучването смятат, че откритието им един ден може да се използва в системи с изкуствен интелект, които ще разпознават по лицето и ще предупреждават дали човек е на път да се разболее.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!