Старата столица се сдоби с Център за хипербарна оксигенация | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Старата столица се сдоби с Център за хипербарна оксигенация

Публикувана на: 08.01.2018г. 12989 прегледа

Методът представлява третиране на организма чрез чист кислород под високо налягане

 

Един особено популярен в Западна Европа и САЩ метод за лечение и повлияване на редица заболявания и тежки състояния вече ще се практикува и във Велико Търново. Той се нарича хипербарна оксигенация и представлява вдишване на 100 процента чист кислород при повишено атмосферно налягане. Процедурата се осъществява в специално съоръжение – барокамера, в което се създава тази среда. В България има около 19 центъра по хипербарна оксигенация, като основно са концентрирани в София, а останалите се намират в Бургас, Русе, Пазарджик и Стара Загора.

barokamera (1)„В различни състояния и при определени заболявания се нарушава равновесието в човешкия организъм и някои органи и тъкани изпитват недостиг на кислород. Когато човек бъде третиран чрез 100 процента чист кислород при повишено атмосферно налягане, неговата кръвна плазма става изключително богато наситена с кислород и той достига до едно състояние, познато на науката като „живот без кръв”. Иначе казано, за кратко пациентът може да преживее без кръв в организма”, обясни управителят на центъра във Велико Търново д-р Красимир Попов. По негови думи хипербарната оксигенация е с постоянно нарастваща роля като допълнително лечение за преодоляването на симптоми и усложнения, трудно податливи за справяне от традиционната медицина. Методът датира от средата на миналия век, открит е от холандския кардиохирург д-р Дюрема, правил опити за операции на спряло сърце. Д-р Попов сподели, че хипербарната оксигенация е медицински доказана като основна терапия при натравяне с въглероден оксид. „Става дума за пострадали при пожар, които са вдишали този газ. Съединението е неразтворимо и единственото спасение е поставяне в барокамера възможно най-скоро. Разбира се, ако има други тежки или животозастрашаващи травми, първо се пристъпва към тях и след това се прилага хипербарна оксигенация”, уточни медикът. Други заболявания, при които методът е единствен изход, са т.н. „кесонна болест”- водолазна болест, газова емболия и газова гангрена.

Процедурата се прилага като допълваща терапия при пациенти с трудно зарастващи рани, диабетно стъпало, фрактури на крайници, затискания на тялото, изгаряния над 20 процента, исхемични инсулти. Особено полезен е при хора, които преминават лъчетерапия и след понасяне на радиационните дози получават увреждане на кожата. Тези изгаряния трудно се третират и кожата регенерира бавно.

Д-р Попов допълни, че има данни и за повлияване на деца с аутизъм при провеждане на процедурата в България.

методът се прилага също при активни спортисти, които се подготвят за състезания. Консултант на центъра по тези въпроси е световният шампион по културизъм Христомир Христов от старата столица. Хипербарна оксигенация е подходяща и за здрави хора, които искат да подобрят имунния, хормоналния и метаболитния статус на организма си, както и за разкрасителни процедури – влияе срещу натрупването на целулит.

Назначаването обаче на медицинска терапия с хипербарна оксигенация се извършва от лекуващия лекар или след консултация с д-р Попов на място в центъра. Броят на необходимите процедури се определя от двамата специалисти според индивидуалното състояние. Общоприето е един курс да включва 10 процедури, веднъж дневно. Една процедура трае час.

Барокамерата представлява четириместна кабина, в която налягането се създава от атмосферен въздух, а кислородът се диша от специална маска. В съоръжението има камера и микрофон, чрез които се осъществява визуален и гласов контакт с пациента през цялото време.

Центърът във В. Търново разполага с всички необходими лицензи и разрешителни и тази седмица предстои официалното му откриване.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Старата столица се сдоби с Център за хипербарна оксигенация"

  • 08.01.2018 в 13:21

    Моля споделете името на центъра или поне телефон.

    Отговор
  • 09.01.2018 в 7:51

    Намира се на улица Бачо Киро надолу, мястото на строителен маркетинг Тотал

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *