Търновски художник изографисва катедралата на Ловешката епархия – втория най-голям храм в България | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски художник изографисва катедралата на Ловешката епархия – втория най-голям храм в България

Публикувана на: 08.01.2018г. 3351 прегледа

Доц. Владимир Аврамов работи вече четири сезона над стенописите на най-красивата сграда за миналата година

 

ДОЦ. ВЛАДИМИР АВРАМОВ Е АВТОР НА ПРОЕКТА И РЪКОВОДИТЕЛ НА ЕКИПА, КОЙТО ИЗОГРАФИСВА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” В ЛОВЕЧ. Преподавателят във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” работи вече четири години в църквата, която в края на 2017-а беше обявена за сграда на годината в едноименния национален конкурс. Това е и първият катедрален храм, построен в България за последното столетие.

1700 кв. метра е разгънатата застроена площ на храма, което го прави втория по големина в страната след Патриаршеската църква „Св. Александър Невски” в столицата. 3500 кв. м е цялата площ, която трябва да бъде стенописана, до момента са готови около 900 кв. м.

Доц. Владимир Аврамов работи в храма всяко лято от 2014-а, миналата година е отделил на този проект шест месеца. „Работим по 12 часа на ден и работата е сериозно физическо изпитание, защото рисуваме, стъпили на скелета, ръцете ни винаги са протегнати високо нагоре, особено когато става дума за купола на църквата”, разказва доц. Аврамов. До тази година Министерският съвет е финансирал работата по Катедралния храм на Ловешката епархия, защото изграждането на новата църква е под патронажа министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. В края на миналата година, веднага след освещаването на катедралата, е започнала национална кампания за набиране на средства. В зависимост от това колко пари ще бъдат набрани по сметката, ще стане ясно колко време още ще продължи стенописването на храма, обяснява доц. Аврамов.

През тези четири години той работи с колегите си от Художествената академия в София – Васил Мишев, д-р Николай Николов и Мирослав Стефанов, които са основна част от екипа му. В катедралния храм обаче са помагали и художниците от ВТУ – Мариета Конова, Мартина Караиванова и докторантът Пламен Кондов, който започнал да рисува още когато бил студент във Факултета по изобразително изкуство.

Рождество, Сретение, Кръщение, Възкресението на Лазар, Неверие Томино, Възнесение, Тайната вечеря и Петдесетница са сцените, които доц. Аврамов и неговият екип вече са изрисували. Готови са и иконите в целия иконостас.

ПОЧТИ В САМИЯ КРАЙ НА МИНАЛАТА ГОДИНА КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ НА ЛОВЕЧ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „СГРАДА НА ГОДИНАТА”. Няколко месеца по-рано църквата е била осветена в присъствието на целия синод на Българската православна църква и представители на Руската, Румънската, Украинската и Гръцката църква. Целият православен свят се събра за събитието. Патриархът на България освети храма на изключително пищна церемония, допълва доц. Аврамов.

Той стенописва църкви в Ловешката епархия вече 20 г. Затова изборът му да изографиса катедралата бил съвсем естествен. 15 храма има зад гърба си търновският доцент, стенописвал е Чекотинския манастир, който е паметник на културата, Врачешкия манастир, Правешкия манастир също.

Дълги години доц. Владимир Аврамов стенописва и първите храмове в Коми, което го прави основоположник на иконописните традиции в руската република. Той е правил стенописите в четири църкви там, като една от тях е най-голямата в Коми – „Св. Стефан” в гр. Сиктивкар, разположена на площ 12 000 кв. м. Негови авторски са и стенописите във втората по значимост църква там – храмът в град Усинск. За този храм доц. Аврамов е направил и първата по рода си за Коми композиция на новомъчениците на републиката. 17 са канонизираните мъченици и те са признати за такива през 1995 г., когато в Коми започват да изграждат първата си Сиктивкарска и Воркутинска епархия. Всички тези 17 новомъченици са били свещеници, трима от тях – епископи, и са били избити от комунистите или затворени в лагери. В Усинск търновският доцент изобразил и лицата на Кирил и Методий.

Заради отличната си работа във всички църкви и манастири доц. Владимир Аврамов е почетен гражданин на три български града – Априлци, Ботевград и Карлово, както и на Усинск.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *