152 четения

Лина Гранджан загърби детската си мечта за частен детектив и откри призванието си в гледането на малчугани

ПРЕДИ 7 ГОДИНИ ТЪРНОВКАТА С МАКЕДОНСКИ И ФРЕНСКИ СЕМЕЙНИ КОРЕНИ ЛИНА ГРАНДЖАН ИЗБРАЛА ДА БЪДЕ ДЕТЕГЛЕДАЧКА. Поела първото дете, което й поверили, малко след навършване на пълнолетие и без притеснения и колебания приела да се грижи за 10-месечния Васко, докато мама и татко са на работа. До днес е била бавачка на 7 малчугани и всеки от тях пази топли спомени и обич към нея, приемат я за своя най-добра приятелка, на която винаги могат да се доверят. Лина е завършила средното си образование в СОУ „Емилиян Станев“ в музикална паралелка „Цигулка и пиано“ и после НВУ „Васил Левски“ – „Стопанска логистика“. Отново във военния университет продължила с магистратура „Стопанско управление“, а в момента е последен семестър на втората си магистратура „Предучилищна и начална педагогика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Казва, че като дете мечтаела един ден като порасне да бъде частен детектив, но с годините тази идея се размила и след като дошло време да избира в 12-и клас към каква професия да се насочи, не била сигурна накъде да се насочи. „След дълго колебание и обмисляне реших да тръгна по пътя на майка ми, която е счетоводителка. Оказа се обаче, че това не е моето призвание и разбрах какво всъщност ме вдъхновява още през първия семестър на следването. Той съвпадна с пенсионирането на баба ми, която тогава започна да гледа деца. Нейни приятели я попитали дали има подходящ човек за детегледачка на бебе и тя ми предложи да започна. Веднага приех“, разказа Лина. Изкарала курс за детегледачи към Бюрото по труда и гледала първото си дете до 3 години. След това започнала работа в детски кът, а само два месеца по-късно поела други две деца. Така до днес вече е била бавачка на 7 малчугани. Четяла им приказки, водела ги на разходки, пеели, танцували, забавлявали се и обгрижвала всичките им нужди.

„ХОРАТА ИМАТ ИЗКРИВЕНА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕТЕГЛЕДАЧИТЕ. Всъщност това е човек, който трябва да е пример за детето, млад и лъчезарен, с образование, който обгрижва детето не само физически, но и емоционално. Чрез общуване и игра го обучава на добри обноски, цветове и други важни подробности, помага му да се развива“, заяви 26-годишната жена.

Към нея децата се обръщат с „како“, „Лина“, „Лини“. „Не допускам да ми казват „мамо“, защото те трябва да разграничават детегледачката от майката. Могат да ме наричат иначе както искат. Важното е да ми имат доверие и да не се чувстват зле от липсата на родителите си в моята компания“, смята Лина.

МАКАР В ЧУЖБИНА ГЛЕДАНЕТО НА ДЕТЕ ДА Е В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ПЛАТЕНО, ТЪРНОВКАТА НИКОГА НЕ СЕ ЗАМИСЛЯЛА ЗА РАБОТА ЗАД ГРАНИЦА. Казва, че българските деца заслужават най-доброто и не бива да страдат от липса на внимание. „Достатъчно е, че храната, която се внася в България, е второ качество. Нека поне отглеждането на малчугани да бъде стойностно“, допълни Лина.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Лина Гранджан загърби детската си мечта за частен детектив и откри призванието си в гледането на малчугани

 • 09.01.2018 в 10:37
  Permalink

  Браво на момичето! На България са необходими повече стойностни, работливи и амбициозни млади хора като нея!

  Отговор
 • 09.01.2018 в 10:56
  Permalink

  Когато в първи клас пред мен застана едно малко лъчезарно дете ,разбрах ,че от очичките му струи доброта ! Мило мое момиче Лина Гранджан ,радвам се ,че си пример за ученолюбие,доброта,всеотдайност,трудолюбие ! Обичам те и се гордея с теб !!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!