Музеят направи проект за възстановяване на „Св. Архангели“ в Арбанаси, трябват 137 000 долара

137 000 ДОЛАРА ИСКА ОТ ПОСЛАНИЧЕСКИЯ ФОНД РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА РЕАЛИЗИРА ПРОЕКТА СИ ЗА реставрация, консервация и социализация на църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси. Проектът ще продължи година и половина и трябва да приключи в края на 2019-а, уточнява директорът на музея Иван Църов.

Реставрацията на някои от стенописите в църквата е основната цел на тази инициатива. „Заради влагата върху част от стенописите има натрупани соли. Затова ще изолираме водата, ще препокрием църквата с надеждата, че ще успеем за много дълги години напред да опазим прелестните рисунки вътре“, коментира Иван Църов, който е ръководител на проекта. Проектът предвижда изграждането на посетителски център, откъдето туристите да могат да си купуват рекламни материали за храма, да ползват аудиогид. Ще бъдат изградени и санитарни възли, които ще сменят настоящата т.нар. турска тоалетна.

Арх. Ивелин Ненов е автор на проекта за реставрация и консервация, по стенописите ще работи доц. Миглена Прашкова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а инж. Ивайло Николов е направил идейния проект за социализацията на обекта. В екипа е включен и основният проучвател на храма – проф. Хитко Вачев, археолог в Регионалния исторически музей.

ЦЪРКВАТА „СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ“ Е ВТОРИЯТ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ ОБЕКТ В АРБАНАСИ. Годишно там влизат около 60 000 туристи, голяма част от които са американци. Църквата е прочута с уникалната си акустика, която се дължи на вградените в стените й керамични гърнета, които служат като мембрани и пречупват звука по специфичен начин. Затова и там от години се провежда прочутият вече по цял свят фестивал на класическата музика Arbanassi Summer Music.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *