145 четения

„Петдесет години към висините“ показва куполи и камбанарии, които е майсторил Христо Пашов

БЛИЗО 80 СНИМКИ НА КУПОЛИ, КРЪСТОВЕ И КАМБАНАРИИ, КОИТО Е ИЗМАЙСТОРИЛ ЗА ПОЛОВИН ВЕК, ПОКАЗА В ИЗЛОЖБА ТЪРНОВЕЦЪТ ИНЖ. ХРИСТО ПАШОВ. Експозицията му е наречена „Петдесет години към висините“ и е подредена във фоайето на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

„Не успях да покажа всички 113 камбанарии и куполи, които съм направил. Подбрал съм тези снимки, които разказват историята на моята работа, на камбанарии и куполи, които са с нещо различни, специфични, особени, уникални, неповторими“, признава майсторът минути преди официалното откриване на изложбата.

Христо Пашов е инженер по професия и образование, но вече 50 години майстори куполи и продължава да е единственият в България, който може да прави това. Наследил е занаята от баща си Стефан Пашов, който се учил от вуйчо си. Сега Христо Пашов е предава занаята на малкия си син Тихомир и се надява, че някой ден и внукът му Християн ще поиска да усвои тънкостите. Християн все още е само във втори клас, но вече си има собствени инструменти и умее да борави с тях, обяснява инж. Пашов и припомня, че родословието му тръгва от майстор Манол, който е роден в Трявна и е правил Селим джамия в Одрин.

КУПОЛЪТ НА ПАТРИАРШЕСКАТА ЦЪРКВА НА ЦАРЕВЕЦ, КАТЕДРАЛАТА, покривът на „Св. Николай“, който със своите 20 метра остава и най-високият, на който се е катерил майсторът, двете камбанарии на църквите в Първомайци и в Драгижево, църквата в Чапаево, кръстът на църквата „Св. Никола“ в Горна Оряховица са част от куполите, камбанариите и кръстовете, които инж. Пашов е майсторил. Той работи от 1967 г. до ден днешен, макар че тази година ще празнува 77-ия си рожден ден.

Със завидното си количество куполи и камбанарии, които вече е измайсторил, инж. Пашов е решил да се бори за влизане в книгата с рекорди „Гинес“. Мечтае за това от години, но все не успява да се справи с огромното количество документация, което е длъжен да събере.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!