40 четения

В село Стамболово готвят протести, искат отводнителна система и ремонт на улиците

ДА БЪДЕ ИЗГРАДЕНА ОТВОДНИТЕЛНА СИСТЕМА, НАСТОЯВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО СТАМБОЛОВО. Хората вече са стартирали подписка с искането си, която ще връчат на отговорните институции, ще я изпратят също до парламента и омбудсмана Мая Манолова. В нея настояват за отводнителна система и ремонт на уличната мрежа в селото, която е в много лошо състояние и при всеки обилен дъжд се наводнява. На всичко отгоре все още има улици в селото, които не са асфалтирани и там положението е трагично, а домовете на хората са буквално непристъпни.

„Селото е равно и има високи подпочвени води. През 2005 г. имаше наводнение и беше наводнено от река Росица, бяха залети много площи, както и пътят за Павликени. От тогава до сега нищо не се е случило, а състоянието на улиците е изключително лошо”, разказа кметът Петър Петров. И допълва, че хората са готови да излязат на протест, като това е последната им надежда да бъдат чути. „Хващаме се за това като удавник за сламка”, споделя още местният управник.

В момента жителите на Стамболово са над 700 души, а много от местните търсят препитание в градовете или  в чужбина. Заради малкото жители селото не може да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, тъй като трябва да е с население не по-малко от 2000 души. Според кмета това е абсурдно, тъй като на практика от програмата се възползват някои градове, но не и селата, които са с ограничен бюджет и сами не могат да финансират подобни мащабни проекти. Годишно селото получава средства, с които може да ремонтира само около 200 кв. м и нищо повече.

Кметът постави въпроса и по време на срещата с търновските депутати в Областна администрация – Велико Търново, но отговор така и не получи. Според него вариантите за решаване на проблема с наводняването на улиците е да се изградят отводнителни канали успоредно на самите улици или да се направи дренажна система. И за двете обаче селото няма пари.

„Вече съм кмет на селото четвърти мандат и ме е срам да гледам хората в очите. Макар да сме в ЕС, ние не се чувстваме европейци и хората са отчаяни, защото толкова години този проблем не може да бъде решен”, коментира Петър Петров.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “В село Стамболово готвят протести, искат отводнителна система и ремонт на улиците

 • 10.01.2018 в 15:34
  Permalink

  А бе не постави въпроса на срещата в Областна Администрация ама като сте рекли… ще ви вярваме.
  Какво ти е виновен ЕС, бе Петров?
  Протестирай пред Община Павликени. Нали те трябва да те включат в европейски проекти? Защо не включват с. Стамболово в проекти? Що не ти дават пари?
  Тази година община Павликени продаде общински имоти за близо 1 млн. лв. За какво ги похарчи Манолов? Да ги даде за улици в Стамболово!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!