2 четения

Работата нощем увеличава риска от рак за жените

Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашния-чревния тракт и на кожата за жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените, сред които Сюелей Ма от университета на Съчуан в Чънду, си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените.
Бил анализиран също „приносът“ на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медсестри.
Резултатите показват, че е налице 19-процентно увеличаване на риска от рак за жените, които години наред работят нощем. Най-голям е рискът от рак на кожата – 41 процента, следван от рака на гърдата – 32 процента и рака на стомашночревния тракт – 18 процента, в сравнение с жените, които години наред не са работили нощем. Отбелязва се също, че увеличаването на риска от рак на гърдата е констатирано единствено за работещите нощем жени в Северна Америка и Европа. Това може да означава, че въпросните жени са имали по-високи нива на половите хормони.
Колкото до медсестрите, работещите нощем били със значително по-висок риск от рак на гърдата – 58 процента, на стомашночревния тракт – 35 процента и на белите дробове – 28 процента.
Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!