462 четения

Двама от охраната на язовир „Йовковци“ се оказаха топбракониери, спипаха ги с 2300 м мрежи и 250 кг трофейни шарани и бели риби

Доброволци се включват в охраната на водоемите

 

НАД 2300 МЕТРА БРАКОНИЕРСКИ МРЕЖИ БЯХА ИЗВАДЕНИ САМО ЗА НЯКОЛКО ЧАСА ОТ ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“, научи „Борба“. Заловени са и двама от топбракониерите в региона, които са служители в охранителната фирма, наета за охрана на водоема. Нарушителите вече са уволнени, след като бяха спипани на място от най-новия клон на Централната рибноопазваща организация (ЦРОО) в Елена. В групата участват близо 30 души, които са любители рибари и на доброволни начала се включват в охраната на язовир „Йовковци“, борейки се с нарушителите. Само за 10 часа те са упели да извадят бракониерските мрежи и да спасят голямо количество риба.

Екшънът е пълен още при първата им проверка. На 8 януари през деня доброволците забелязват двамата мъже да бракониерстват в забранената за риболов зона „Шилковци”. Веднага подават сигнал до полицията в Елена, откъдето изпращат екип, подаден е сигнал и в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Мрежите са били поставени около 15,30 часа. Сигнализирана е и полицията в Елена и ръководството на язовира. От водоема са извадени около 2000 метра бракониерски мрежи и над 250 кг риба. Във водата са върнати трофейни шарани и бели риби, а мрежите са унищожени. Само един от уловените шарани е с тегло около 20 кг и цената на подобен трофеен екземпляр достига до 450 – 500 лв. Любопитен факт е, че глобата за нарушителите е едва 300 лв., което реално не ги спира.

„За съжаление, проблемът не е отскоро. Една от причините е структурата на язовира и местата, разрешени за риболов. Затова ще настояваме целият язовир да е за риболов, с изключение на т. нар. „Зона А“, която е вододайната зона. Така е в останалите язовири като „Искър“ и „Жребчево“. От друга страна, докато не се криминализира бракониерството, проблемът няма да бъде решен. Нуждаем се от подкрепа от страна на държавата“, обясни Станимир Ямаков, който ръководи клона на ЦРОО в Елена.

По време на втората проверка на доброволците в язовир „Йовковци“ са намерени и унищожени още 300 метра хрилни мрежи. Във вторник също са извадени мрежи от водата, макар и по-малки като дължина.

Проверки са извършени и на язовир „Александър Стамболийски“, където са открити около 250 хрилни мрежи, а уловената риба е върната обратно във водата.

В охраната на граничния с две области водоем участват около 60 доброволци от Велико Търново и региона. Не е тайна, че често се стига и до физическа саморазправа от страна на бракониерите, заплахи и обиди, тъй като незаконният улов е една много доходоносна дейност. Според Станимир Яламов трябва да се правят проверки и в магазините и заведенията за произхода на предлаганата риба. В магазини във Велико Търново, Габрово и дори във Варна има табели с надпис за риба от язовир „Йовковци“, който е държавен и не е отдаден на арендатори. На практика тези обекти продават улова на бракониерите и затова трябва да се намесят отговорните институции, които да изискват документи за произход. Вече е внесено предложение от ЦРОО за криминализиране на риболова с хрилни мрежи, а от своя страна депутатите са се ангажирали в най-кратки срокове да внесат за гласуване необходимите промени. Очаква се това да стане до месец май.

Освен с охрана ЦРОО се занимава и със зарибяване на водоемите, обясни Станимир Яламов. Миналата година в язовир „Александър Стамболийски“ бяха пуснати 400 хиляди личинки бял амур, 40 хиляди шаранчета от 20 до 150 грама, 2000 шаранчета с тегло 100 грама и 12 хиляди бели рибки с размери около 10 см, като парите за това се събират от членовете на органзиацията. Редовно се зарибява и „Йовковци“, като парите за това се събират от любителите рибари. Основната им цел засега е опазването на водоемите. Затова призовават гражданите, които имат сигнали за нарушения, да подадат сигнали. Телефонът на групата, охраняваща „Йовковци“, е 0877 784 488.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

2 коментара за “Двама от охраната на язовир „Йовковци“ се оказаха топбракониери, спипаха ги с 2300 м мрежи и 250 кг трофейни шарани и бели риби

 • 11.01.2018 в 17:45
  Permalink

  Браво момчета. Пипайте яко без милост. Боян и компания не се отказват лесно и са нагли. Другия път да изядат по няколко тояги.
  БРАВО!!!!!!

  Отговор
 • 11.01.2018 в 19:22
  Permalink

  450 лв. / 20 кг. = 22.50 лв. за килограм шаран пък бил той и от яз.Йовковци ! Весела Байчева, Вие акъл имате ли ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *