58 четения

Мащабни проекти за 23,8 млн. лв. преобразяват Велико Търново

НАД 23,8 МЛН. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ ИНВЕСТИРАНИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТАЗИ ГОДИНА В РЕАЛИЗИРАНЕТО НА МАЩАБНИ ПРОЕКТИ. Най-големият от тях е „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“, който е на стойност 11 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. От тях около 8 млн. лв. ще бъдат вложени в старинната част на града, където ще бъде изградена достъпна и съвременна инфраструктура. Акцент в изпълнението на проекта е и подобряването на градската среда в жилищните райони, като фокусът пада върху квартал „Чолаковци“ и пешеходната връзка с квартал „Бузлуджа“.

За оптималното провеждане на строителните работи проектът е разделен на общо шест обособени позиции. За четирите от тях, които обхващат над 36 улици и площадни пространства в старата градска част, вече има избрани изпълнители.

ВТОРИЯТ ГОЛЯМ ПРОЕКТ Е „РАЗВИТИЕ НА МОДЕРНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО” НА СТОЙНОСТ 8,7 МЛН. ЛВ., отново по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020. Той включва прилагане на пълен пакет от мерки за енергийна ефективност в три детски градини – „Ален мак”, „Рада войвода” и „Пролет”, както и в три училища – СУ „Владимир Комаров”, СУ „Георги С. Раковски”, „Спортно училище“ – Велико Търново.

Отделно от този проект е предвидено да се изгради нова детска градина в кв. „Зона В”, като с решение на правителството вече са осигурени средствата за строителството, което се очаква да започне през лятото.

ТРЕТИЯТ ГОЛЯМ ПРОЕКТ Е РЕМОНТ НА ЗАПАДНАТА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА В ОБЛАСТНИЯ ГРАД. За обновяването на района са заложени 2 млн. лв., а самите ремонтни дейности се очаква да стартират през март и да продължат не повече от 90 дни. Планирана е реконструкция на ул. „Никола Габровски” от кръстовището при „Елмот” в посока село Шемшево и на ул. „Козлуджа”, също от кръстовището при „Елмот” в посока Западен пътен възел. Предвижда се да бъдат асфалтирани около 2,5 км в двата участъка, както и създаване на зони за отдих, подмяна на уличното осветление, ремонт на тротоари и бордюри.

С 2,1 МЛН. ЛВ. ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ” ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОРА, ИЗПАДНАЛИ В БЕДА. Предвижда се построяването на две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, за временно настаняване на хора, пострадали от домашно насилие, жертви на трафик, както и такива, останали без дом заради бедствия като пожар, наводнение или земетресение. Приоритетно ще бъдат настанявани майки с деца, жертви на домашно насилие. Двете къщи ще бъдат построени в кв. „Зона В” на ул. „Драган Цончев”.

Весела БАЙЧЕВА

9 коментара за “Мащабни проекти за 23,8 млн. лв. преобразяват Велико Търново

 • 11.01.2018 в 13:14
  Permalink

  А кога прекия път към Бузлуджа

  Отговор
 • 11.01.2018 в 13:16
  Permalink

  Странно!? Те предните обещания не са изпълнили, нови ще ни дават!? Къде е надлезът /мостът/ на пътя София-Варна, къде е тротоара и пътя до газостанцията на зоната? Да не говорим за „новия“ център на Велико Търново! Изглежда само може да се руши, но не и да се строи!? Явно пок ще се крадат пари!!!!!!!!!

  Отговор
 • 11.01.2018 в 14:45
  Permalink

  След като завършихме улица „Крайбрежна“ и аха – аха да почнем рязането на лентички на застрояването в старото военно училище, дойде ред на новата серия обещания. Вече никой не помни „турбо“ кръстовищата, безбройните подземни, надземни и въздушни паркинги, въжени линии, панорамни площадки, фуникульори, бизнес клъстери и всякакви тем подобни.. Да не забравяме, че останахме и без местния „бащица“ (местен феодал) и засега няма кой да прави схемите…

  Отговор
 • 11.01.2018 в 15:54
  Permalink

  Сигурно в тези „проекти“ участва и измамникът Станимир Георгиев от „ВТ инженеринг“, на който само некадърно направеният площад пред Царевец му стига за атестация!

  Отговор
 • 11.01.2018 в 16:36
  Permalink

  Абсурдистан тотален, крайно време е да почнем да търсим сметка за тия празни приказки, че отдавна трябваше да се разхождам по улица “ Крайбрежна “ или да плавам с лодка или водно колело по Янтра, да отдъхвам в “ Новия градски център“ , да показвам на гостите си Търново от панорамни асансьори, да ги качвам с лифт до Арбанаси …. и какви ли не още измишльотини и празни приказки .

  Отговор
 • 11.01.2018 в 19:12
  Permalink

  Нещо се говореше за ремонт на всички улички и тротоари из кв. Варуша………..
  Дори два пъти 🙂 Ама то си беше за миналата година.

  Отговор
 • 11.01.2018 в 21:21
  Permalink

  След гърмежа на Петър Христов не се знае какво ще стане с инвестициите. Някой друг град да не ги лапне само

  Отговор
 • 12.01.2018 в 22:58
  Permalink

  Много е грозно, нечовешко да осквернявате паметта на човек, който е погребан днес! Това говори за интелекта ви и черната душа, която носите! Оценете себе си и тогава изливайте гадната си и болна психика!!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!