69 четения

Търновката Евгения Маринова: „Да родиш във В. Търново, е мечта, в Лондон е истинско самонаказание“

33-ГОДИШНАТА БОЛЯРКА ЕВГЕНИЯ МАРИНОВА, РОДИЛА ВТОРОТО СИ ДЕТЕ В АНГЛИЯ, СЕ СЪГЛАСИ ДА РАЗКАЖЕ ПРЕД „БОРБА“ РАЗЛИКАТА В МЕДИЦИНСКИТЕ ГРИЖИ В СФЕРАТА НА АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНИЯ СЕКТОР у нас и в островната страна. Тя призова търновските жени да не се подвеждат по медийните публикации, които се появиха преди няколко години, отразяващи мнението на британската акушерка Трейси Купър след командировката й в България. Британката бе определила като „нечовешки практики“ методите за раждане у нас и затова, според нея, много българки решават да имат само едно дете, тъй като не желаят да преживеят отново ужаса да родят. Като се позова на собствения си опит, търновката обаче категорично заяви, че всъщност нещата стоят по съвсем различен начин.

Преди две години Евгения е РОДИЛА ПЪРВОТО СИ ДЕТЕ В АГ СЕКТОРА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ПРИ ДОЦ. Д-Р СТОЙКОВ. ОПРЕДЕЛЯ ГО КАТО „ВИРТУОЗ НА ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ“ и твърди, че се възстановила от операцията за не повече от 5 дни. „Още на следващия ден можех да ходя. Съвсем сама се грижех за бебето и нямах никакви проблеми и усложнения“, разказа тя. След като детето станало на 6 месеца, със съпруга й се преместили да живеят в Лондон, тъй като той пожелал да осигури на семейството спокойствие и се захванал с добре платена работа. 33-годишната жена отново забременяла и решила да стане майка в британската столица. Била уверена, че всичко ще премине отново нормално и подведена от публикацията с мнението на Трейси Купър, дори се надявала, че ще получи още по-добри медицински грижи. Колебанията й обаче започнали още по време на проследяването на бременността. Целият период се наблюдавал само от акушерка за разлика от практиката у нас, където тази отговорност е поверена на лекаря. „Нямах право на акушерка по избор, а която ми се падне след тяхно специално разпределение. АКУШЕРКАТА ИДВАШЕ В НАС, ЗА ДА ПРЕСЛУШВА С ОБИКНОВЕНА МЕДИЦИНСКА СЛУШАЛКА КОРЕМА МИ И ДАЛИ БЕБЕТО Е ДОБРЕ. Това ми се стори абсурдно и пожелах да ме прегледат на ехограф, както в България. Оказва се, че нямам право на това и отидох на частен акушер-гинеколог, който да ми даде информация за плода. Той обаче поиска 500 паунда. Това е нечовешки скъпо“, сподели тя. Въпреки тези недоразумения продължила да вярва, че когато се стигне до същинската част, работещите в болницата ще бъдат много по-отдадени и прецизни. Отново пожелала да роди със секцио, но тъй като нямало медицински индикации, й било отказано. Това я стреснало, но вече било късно за връщане в родната страна и Велико Търново.

„Когато започнаха контракциите, лекарите държаха на мнението, че трябва да родя естествено и няма нужда от оперативна намеса. В продължение на 9 часа мъки, викове и умоляване да ме срежат склониха и им стана ясно, че нещата се усложняват. Направиха ми секцио, което бе истински кошмар. Самонаказание“, каза Евгения.

ПО НЕЙНИ ДУМИ БОЛКИТЕ И НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕТО СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА БИЛИ 5 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ТЕЗИ СЛЕД ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В продължение на месец жената не можела да стане от леглото и да се изправя. Най-доброто й постижение било сядането и държането на бебето с помощта на друг човек и нищо по-тежко от него. Белегът от скалпела направо обезобразил корема й и винаги ще й напомня за трудния път, по който станала майка за втори път.

„Може би това, че съм емигрантка, оказа влияние и получих лошо отношение, пренебрежение и некачествени медицински грижи. Моят съвет към всички българки е да не се заблуждават, че в чужбина всичко е цветя и рози, и само защото са бременни ще им обърнат внимание и всички медицински лица ще окажат съпричастност“, завършва тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

11 коментара за “Търновката Евгения Маринова: „Да родиш във В. Търново, е мечта, в Лондон е истинско самонаказание“

 • 11.01.2018 в 11:34
  Permalink

  Е Търново е номер 1 за раждане на дете в момента.
  Много ясно – едва ли някой нормален ще се замисли да избира друг град, че камо ли държава.

  Отговор
 • 11.01.2018 в 13:11
  Permalink

  Много правилен коментар. Хората трябва да поработят поне 1 година в чужбина, за да оценят нещата в България. Не, че всичко е цветя и рози, но поне здравеопазването ни в много отношения е по-добро от това в Англия и Лондон в частност.

  Отговор
 • 11.01.2018 в 13:15
  Permalink

  Ами какво прави там?Лицемерие и усложлива публикация.

  Отговор
 • 11.01.2018 в 14:01
  Permalink

  Сигурна съм, че Евгения Маринова е преминала през този неприятен, обиден и болезнен опит в Англия. Всеки който е работил в тяхната национална здравноосигурителна система, или е бил пациент или индиректно засегнат от тяхната здравна организация, знае точно какво Евгения е споделила тук. За останалите съм сигурна, че няма да повярват на написаното и подигравателно ще се изсмеят и коментират „компетентно“ как в Англия освен времето, всичко останало е толкова прекрасно и справедливо. А това, че Емилия е емигрантка може отношението да е било леко пренебрежително, но качеството на медицинските грижи е едно и също за всички средностатистически пациенти в Англия, а то както навсякъде в момента качеството на здравните грижи е незадоволително. Но девалвацията е повсеместна във всяко едно ниво на социално-икономическия живот.

  Отговор
 • 11.01.2018 в 15:17
  Permalink

  Толкова ли не им върви работата на новите търновски „виртуози“, че чак рекламна статия са си поръчали ?!

  Отговор
 • 11.01.2018 в 16:38
  Permalink

  Една нормална бременност вьв Великобритания се проследява от акушерка. И това е нормална практика. Акушерките вьв Великобритания са много добре поготвени и разпознават всяко едно отклонение от нормата. И при първи признаци на такава насочват жената към гинеколог. Затова са и много добре платени. Всяка нормална бремменост се проследява на ултразвук два пъти и при отклонение от нормата, толкова колко е необходимо.
  И детски тонове се слушат със акушерска слушалка. И така е навсякаде, не само вьв Великобритания. Относно това, че има лошо отношение към емигрантите не сам съгласна, защото голяма част от пациентите в Лондон са емигранти, както и част от персонала.
  ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ е голяма коремна операция и възстановяването след повторно такова е по трудно. От личен опит мога да кажа, че медицинският персонал в Лондон – гинеколози и акушерки са много добри професионалисти

  Отговор
  • 11.01.2018 в 22:12
   Permalink

   Здравей Ани. Много съм щастлива да чуя твоето положително мнение. Аз живея в Лондон. Тъй като съм бременна, бих искала да споделиш ако можеш от коя Лондонска болница е твоя личен опит.

   Отговор
 • 11.01.2018 в 22:57
  Permalink

  Za horata bez zdravna osigurovka e taka na siakude. Minimalni griji za minimalni pari. Niama bezplatno nikaude . Samo v BG za julti stutinki ochakvat chudesa i virtuozni trikove.

  Отговор
 • 11.01.2018 в 23:08
  Permalink

  Аз също родих второто си дете в Англия(акушерка съм) и съвсем отговорно мога да кажа,че в България грижите през бременността и раждането са по-добри!Не може за цялата бременност да ти вземат веднъж кръв ,урина ,да ти мерят кръвното през дрехите,да слушат тоновете веднъж,два пъти,да не могат да определят позицията на бебето и да казват седалище е ,а то е главично…..и когато тръгнеш да раждаш да лежиш в предродилно отделение с контракции и болки и да не пуснат да чуят едни тонове и да стане така ,че вече с напъни да питат ама ти откога си така и да те местят в родилна зала с леглото ,а ти напъваш и няма кой да ти поеме бебето…….

  Отговор
 • 12.01.2018 в 11:25
  Permalink

  Хе хе голям майтап.За хора без здравна осигуровка е така.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!