Симона се върна при корените си, за да създаде "Школата" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Симона се върна при корените си, за да създаде „Школата“

Публикувана на: 11.01.2018г. 3886 прегледа

Пространство за творчество, срещи и разговори за астрология, психология, аромати, за срещи с автори и техните книги създаде търновката

 

Симона Симеонова е нарекла своето уютно място „Школата“ и вече няколко месеца посреща там хора, за които темите за смисъла на живота, за пътуването към себе си и самоусъвършенстването са истинско предизвикателство.

„Исках да създам пространство за творчество, място, където хората ще се събират, за да правят нещо с ръцете си, да създават изкуство, да си задават въпроси и заедно да търсим отговорите. Така се появи „Школата“, в която има място и за деца, и за пораснали“, разказва Симона.

Тя е решила веднъж в седмицата да отваря вратите на „Школата“ за деца, които сами да водят заниманията си. Нарекла тези вечери „Арт от дете към дете“ и направила първите такива срещи като малък експеримент заедно с 12-годишната Ивон Панева. „Оставих Ивон сама да реши какво ще прави тук с приятелите си. Аз само им осигурих материалите и бях готова да се намеся, ако видя, че Ивон се затруднява. Те обаче така се забавляваха! И понеже беше преди Нова година, решиха да си направят по един снежен човек от чорапи, които напълниха с ориз, за да има тялото форма. Шиха после копчета за очи, украсяваха, рисуваха…“, разказва Симона и признава, че работата с ръце е всъщност е най-близката до нас дейност и вибрация, защото откакто съществува, човек прави нещо с ръцете си.

АСТРОЛОГИЯ, ПСИХОЛОГИЯ, АРОМАТЕРАПИЯ, КАРТИ ТАРО, АЮРВЕДА СА ЧАСТ ОТ ЗАНИМАНИЯТА, КОИТО СИМОНА ВЕЧЕ Е ВКЛЮЧИЛА В КАЛЕНДАРА СИ ЗА ТАЗИ ГОДИНА. Започва годината обаче с темата здраве и целият месец януари е посветен на общуването с ароматите. Първата такава среща е на 17 януари в 17,30 часа. „Прави ми впечатление, че има бум на интереса към ароматерапията и маслата, които можем да ползваме в ежедневието си, включително и да се лекуваме с тях. Обаче са твърде много неточните съвети, затова реших да започна именно с маслата. Ще говорим за това как те влияят върху съзнанието ни, как могат да ни помогнат, но и да ни навредят, ако ги ползваме без мярка“, допълва Симона.

Тя е търновка по рождение, но през последните 10 г. живяла и работила във Варна. Преди няколко месеца обаче вътрешният й глас я накарал да се замисли за връщане у дома. Усетила как родната къща в Присово я тегли към корените и направила голямата крачка да промени живота си. Когато се прибрала, веднага започнала да мисли за пространство за срещи, творчество и разговори. „Не започнах веднага, сама се стопирах, защото не вярвах, че мога да се справя. Но тогава се появи Петя Панева и ме подкрепи, за да направя първата крачка. Знам, че няма да стане бързо, защото търновци още нямат културата да ходят на такива места, да споделят и да творят, понеже продължаваме да смятаме, че изкуство могат да създават само професионалните творци. Но всичко е въпрос на навик, дори парите не са тук най-важното, защото таксите за участие са символични“, обяснява Симона.

И допълва, че Велико Търново е възможно най-подходящият град за създаване на място като „Школата“, защото е духовен, енергиен, дори географски център. „Тук Патриарх Евтимий създава първата в България духовна школа и духът му още се усеща. Така ми хрумна идеята за място, в което мога да събирам хора, които творят, и място за базар, който да представя само ръчно изработени произведения“, усмихва се Симона, която е завършила първия випуск на Датския колеж във Велико Търново. След това учила маркетинг в Пловдивския университет, работила в рекламния бизнес, но винаги е била привлечена от темата за живота и самоусъвършенстването.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Симона се върна при корените си, за да създаде „Школата“"

 • 12.01.2018 в 8:32

  В. Търново, бул. България 29, ет.1 / над ресторант „Пекинска кухня“ /
  тел. 088 654 4775

  Отговор
 • 15.01.2018 в 10:48

  Успехи, момиче!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *