58 четения

Президентът Румен Радев награди девет ученици от Горна Оряховица

ДЕВЕТ УЧЕНИЦИ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПОЛУЧИХА МИНАЛИЯ ДЕН БРОНЗОВИ И СРЕБЪРНИ ОТЛИЧИЯ ПО ПРОГРАМАТА „МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА НА ХЕРЦОГА НА ЕДИНБУРГ“. Лично президентът на България Румен Радев връчи сертификатите на момчетата и момичетата, които са успели да покрият тези две нива на наградата.

Всички те са възпитаници на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица – единственото училище, което е лицензиран оператор и има право да работи по програмата.

Четирима от тийнейджърите тази година са успели да защитят сребърното ниво на международната награда, останалите са получили значка и сертификат за бронзовото ниво. „Получаваме наградата за трета поредна година, което вече е сериозна мотивация за учениците да работят по направленията на този интересен проект. А направленията са четири и са свързани с подобряване на умения, с повишаване на физическите качества, с доброволчеството и четвъртото направление е приключенско пътуване“, обяснява учителката по литература в гимназията „Ломоносов“ Диана Петрова, лицензиран учител по програмата.

Децата, които проявят интерес, задължително започват с физическа активност, трупат практически умения и участват в доброволчески акции. Според правилата на програмата заниманията по тези три активности продължават три месеца, като една от дейностите училището трябва да превърне в свой приоритет и да продължи заниманията по нея шест месеца. Миналата година възпитаниците на Диана Петрова успяха да организиран мащабна акция по кръводаряване. Предишните две години учениците са събирали книги и учебни помагала за свои съученици и са участвали в коледния базар. Едва след като са покрили тези условия, учениците могат да пристъпят и към четвъртата дейност – приключенско пътешествие. За да спечелят бронзовото отличие, те трябва да останат сред природата едно денонощие, за сребърния сертификат времето извън зоната им на комфорт е два дни и една нощ.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14 – 24 г. участват в програмата на три нива: бронз, сребро и злато. Основана е във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II – Негово Кралско Височество херцога на Единбург. Наградата вече e глобална инициатива, като повече от 8 милиона младежи от 144 страни са взели участие в инициативата. В България наградата стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на президента и с подкрепата на много бизнесорганизации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!