Разработка на възпитаници на СУ „Емилиян Станев“ отива на ученически панаир на изобретенията в Румъния

 

Уникална система за пречистване и обеззаразяване на почвата създадоха учениците

 

ПРОЕКТ ЗА СИСТЕМА, КОЯТО ДА ОПАЗВА, ПРЕЧИСТВА И ОБЕЗЗАРАЗЯВА ПОЧВАТА, СЪЗДАДОХА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. С идеята си тийнейджърите ще участват в изложение в Румъния. Ученическият панаир на изобретенията е част от мащабен европейски трансграничен образователен проект на стойност 155 600 евро. Проектът се нарича „Координиране на съвместни политики и инвестиране в оборудване в областта на образованието в трансграничния регион“ и е свързан с природните науки. По него търновската гимназия работи с ПМГ „Климент Охридски“ в Силистра, СУ „Христо Ботев“ в Тутракан и Училищния инспекторат на образованието на област Кълъраш в Румъния, който е водещата организация. Проектът ще приключи след 24 месеца и дотогава ще бъдат организирани три ученически изложения, второто от които ще бъде в СУ „Емилиян Станев“.

„Системата ни представлява електрически трактор, който озонира почвата, обогатява я и убива вредните бактерии в нея. По този начин се спестяват и препарати, и торове, които в момента се използват в земеделието, за да бъде обогатена почвата“, разказва единадесетокласничката Стефани Стойкова, чиято е идеята за уникалната система. Тя работи по нея с още осем свои съученици, които са на възраст от 9-и до 11-и клас. Това са учениците, които са подбрани да участват в проекта и които ще трябва да разработят три изобретения, за да се включат в трите панаира.

Децата вече са готови и с втората си иновативна идея, която е експериментална и е продължение на системата за пречистване и обеззаразяване на почвата. „Тракторът ни ще разпръсква озон в почвата. Този озон се получава с помощта на пиезокристал, който ние вече сме започнали да отглеждаме в колби в училище. Пиезокристалът е вещество, което има приложение в енергетиката, в роботиката също. Затова сме решили да изследваме характеристиката на пиезокристалите“, обяснява Адриан Косев, който е автор на тази идея. Възпитаникът на СУ „Емилиян Станев“ допълва, че пиезокристалите са много интересен материал, който при удар произвежда електричество и обратно, ако бъде зареден, той вибрира. „Ако бъде поставено такова вещество в боксовата круша на един боксьор, докато той тренира и удря крушата, може да произвежда електричество. А може и в тротоарите да го има. Докато вървим, пак можем да произвеждаме електричество“, обяснява Стефани. След това Адриан допълва, че така може да се произвежда твърде малко ток, но пък, докато върви човек, ако в маратонката си има пиезокристал, може да произвежда ток, с който да си зарежда мобилния телефон.

ОТБОРЪТ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ИМА ОЩЕ МАЛКО ВРЕМЕ, ЗА ДА ДОВЪРШИ ИЗОБРЕТЕНИЕТО СИ И ДА ПОДГОТВИ ДОБРЕ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА СИ ЗА НЕГО. Ученическият панаир има състезателен характер и търновските ученици са амбицирани да спечелят още с първото си участие. В момента те се подготвят с помощта на четирима свои преподаватели – Маргарита Бурнева и Светлана Брънкова, учители по биология, Митка Ангелова, която преподава по математика и информатика, и химичката Милена Йорданова, която е координатор на проекта.

Голямата идея на проекта е учителите, които са включени в него, да създадат нова методика на преподаване на трите предмета – математика, природни науки и информационни технологии. Целта им е да съставят интердисциплинарна учебна програма, която да структурира обучението така, че вместо да учат едни и същи понятия по различните дисциплини, децата да усвояват новия материал веднъж и след това просто да боравят с него по останалите предмети.

НАПЪЛНО ОБОРУДВАН СЪВРЕМЕНЕН КАБИНЕТ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ЩЕ ИМА ТЪРНОВСКАТА ГИМНАЗИЯ ОЩЕ В КРАЯ НА ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА. В него ще има компютри, микроскопи, телескопи, подвижна лаборатория за анализи и 3D принтер. За целта училището разполага с 80 000 евро, които да вложи в това ново ателие за работа.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *