Страстен ловец и планинар лекува 1200 пациенти в 4 села | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Страстен ловец и планинар лекува 1200 пациенти в 4 села

Публикувана на: 12.01.2018г. 5959 прегледа

Д-р Тихомир Караиванов всеки ден пътува от В. Търново

 

ОТ 17 ГОДИНИ ЧЕТИРИ СЕЛА В ДВЕ ОБЩИНИ ИМАТ ЕДНО И СЪЩО ДЖИПИ, което пътува от Велико Търново до работното си място. Д-р Тихомир Караиванов има основен офис в здравната служба на Обединение, но лекува пациенти и от Орловец, Иванча и Долна Липница, където е и единствената медсестра. Във всяко село ходи в точно определен ден в местните здравни служби и с личната си кола. Всичките му пациенти са около 1200 души и той казва, че всъщност не са чак толкова много.

Вече е на 54 г. и засега не мисли да си сменя работното място. Заради бързането и по стечение на обстоятелства е останал без специалност и е само общо практикуващ доктор. Завършил в Пловдив и първо започнал работа в Транспортна болница в Горна Оряховица. През 1999 г. напуска и малко след това поема практиката в Обединение.

„Какви са основните проблеми – млади хора няма, миналата година от практиката са починали 60 души. От три години бебе не се е раждало. Тези селски практики са със затихващи функции, но засега по-добър модел няма. За да напусна, трябва да си намеря заместник, а това е мисия невъзможна. Трудно излизам в отпуск дори за седмица, но не се оплаквам и искам да си карам работата“, разказва д-р Караиванов и прогнозира, че заради демографския срив след десетина години такива селски практики вероятно няма да има.

ТОЙ ИЗПЪЛНЯВА И СОЦИАЛНАТА ФУНКЦИЯ ДА ПАЗАРУВА лекарства от В. Търново и после да ги предоставя на пациентите си в четирите села. Това му доставя радост и хората са доволни от услугата. „По селата имат пари само за лекарства и хляб. От всичко друго могат да се лишат, но от илачите не могат…“,казва още джипито.

 

ЗАПАЛЕН ЛОВДЖИЯ И ЩАСТЛИВ БАЩА НА ДЪЩЕРЯ – АДВОКАТ В ЛОНДОН

 

ПЛАНИНАРСТВОТО И ЛОВЪТ СА ДВЕТЕ ХОБИТА НА селския доктор. Почти всичко това е споделено със съпругата му Диляна, която е агроном и работи в областната дирекция „Земеделие и гори“ във Велико Търново. Имат една дъщеря, която е адвокат в Лондон. Там е завършила английски и международно право и има приятел IT специалист. Тази Коледа младата двойка гостувала на сем. Караиванови, а предните две години те ходили на гости в Англия.

Д-р Караиванов е ловджия от 2004 г. и е записан в дружинката в Хотница. Обиколил е всички планини у нас, а двете хобита му носят адреналин и огромно удоволствие.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Страстен ловец и планинар лекува 1200 пациенти в 4 села"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *