Велико Търново ще е домакин на две от срещите по време на българското европредседателство

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ДВЕ ОТ СРЕЩИТЕ ПО ВРЕМЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС. Първата от тях е кръгла маса „Културен туризъм“ и ще се проведе на 19 април в рамките на изложение „Културен туризъм“. Втората среща е от 21 до 25 май, когато е предвидена Четвъртата олимпиада по обща политика за сигурност и отбрана. Тя се организира в контекста на приноса на България към Европейската инициатива за обмен на млади офицери по програма „Еразъм“. Основната цел на олимпиадата е да запознае курсантите от европейските военни академии, училища и институции с основни познания по политиките за сигурност и отбрана, които да им дадат стимул да напишат проект, разработка или есе за ОПСО и да се конкурират в конкурс с курсанти от други държави – членки на общността.

Евроделегатите ще имат възможност да наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“, ще посетят крепостта Царевец, Музея на восъчните фигури и църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси. Културната програма е предвидена на 24 май, когато ще бъде отбелязан Денят на славянската писменост и култура.

По време на 6-месечното председателство в България ще се проведат общо 237 прояви, които ще са основно в София, но са предвидени събития във Велико Търново, Габрово, Русе, Пловдив.

В края на миналата седмица кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов присъства на официалната церемония за старта на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието се проведе в залата на Народния театър „Иван Вазов“ в София. Заедно с Даниел Панов присъстваха заместник-председателите на НСОРБ Донка Михайлова (кмет на Троян), Иво Димов (кмет на Димитровград), Хасан Азис (кмет на Кърджали) и други представители на местната власт.

Тържествени слова произнесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, премиерът на България Бойко Борисов, министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, президентът Румен Радев, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Впечатляващо бе изказването на Доналд Туск, който говори на български език, рецитира част от стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ и изрази увереност, че председателството на страната ни ще бъде успешно.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *