Вторник разкъсване на облачността, до петък и температурите ще вървят нагоре

През нощта ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 4 гр. За В. Търново се очаква минимална температура минус 5. Преди обяд ще бъде облачно, на места с превалявания от сняг. След обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. Максималните температури ще бъдат между минус 1 и 2 гр. За В. Търново се очаква максимална температура 1 гр. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 18.0 гр. през 1970 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 19.9 гр. през 1912 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 44 минути и ще залезе в 17 часа и 10 минути. Фаза на Луната: едно денонощие преди новолуние.

До края на седемдневния период времето ще се променя динамично. В сряда през деня ще има незначителна до променлива облачност и слаб вятър от югоизток. Вечерта облачността ще се увеличи и през нощта срещу четвъртък ще превалява дъжд и сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2, максималните между минус 2 гр. и 1 гр. В четвъртък ще има променлива облачност и ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 0, максималните – между 1 гр. и 4 гр. В петък ще преобладава време с незначителна облачност и ще бъде почти тихо. Чувствително ще се затопли. Минималните температури ще бъдат между 0 и 3, максималните между 8 и 11. В събота и неделя облачността ще се увеличава до значителна в неделя след обяд. Вечерта и през нощта срещу понеделник се очакват превалявания от дъжд, на места интензивни. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. В понеделник ще има значителна облачност, на места с превалявания от сняг и ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Минималните температури в събота ще бъдат между 1 и 4 гр., в неделя – между минус 4 и минус 1 гр. и в понеделник – между минус 9 и минус 6 гр. Максималните температури в събота ще бъдат между 4 и 7 гр., в неделя – между минус 1 и 2 гр. и в понеделник – между минус 3 и 0 гр.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще преобладава време със значителна облачност, преди обяд с превалявания от сняг на места. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. В сряда ще има променлива облачност. Вечерта и през нощта срещу четвъртък облачността ще се увеличи и ще превалява сняг. Ще духа умерен вятър от югозапад, вечерта и през нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад и ще бъде силен до бурен. Максималните температури на 1200 м във вторник и сряда ще се повишават, като във вторник вечерта ще бъдат около 2 гр., в сряда ще бъдат около 7. Късно след обяд и вечерта в сряда температурата бързо ще се понижи. В четвъртък и петък се очаква време с незначителна до променлива облачност и ще духа силен вятър от западната четвърт. Максималната температура на 1200 м в четвъртък ще бъде около 5 гр., в петък – около 8 гр. В събота и неделя облачността ще се увеличи до значителна и в неделя след обяд и вечерта ще превалява сняг. Ще духа силен вятър от север-северозапад. В понеделник ще бъде облачно с превалявания от сняг на места. Ще духа силен вятър от север. Максималните температури на 1200 м от събота до понеделник ще се понижават, като в събота ще бъдат около 0 гр., в неделя и понеделник ще бъдат между минус 6 гр. и минус 8 гр. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 – 6 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *