Директор сигнализира министъра на образованието за „открадната” специалност

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО АНГЕЛ ЯНЧЕВ СИГНАЛИЗИРА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ за това, че друго училище в старата столица е „откраднало” идеята му за нова специалност. Реакцията на търновския директор е предизвикана от становището на Регионалния инспекторат по образованието, според което предложената от СУ „Вела Благоева” нова специалност „Електронна търговия” може да бъде реализирана, но в Старопрестолната гимназия по икономика.

„Напълно отговаряме на всички законови изисквания да обучаваме ученици по професията „Организатор на интернет приложения”. Положихме големи усилия и успяхме да получим подкрепа за специалността от посолствата на Испания и Португалия у нас, на института „Камойнш София”, на крупни местни фирми, на Обществения и на Ученическия съвет на СУ „Вела Благоева”. Но въпреки това началникът на РУО инж. Розалия Личева даде тази специалност на Старопрестолната гимназия по икономика с обяснението, че там имат повече опит, защото преди години са работили по специалност в същото направление”, обяснява Ангел Янчев.

ТОЙ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ ЩЕ СЕ БОРИ ЗА ПАРАЛЕЛКАТА СИ, ЗАЩОТО ИМЕННО ТОЙ ПЪРВИ ОПОВЕСТИ ЖЕЛАНИЕТО НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ДА РАЗКРИЕ ТАКАВА СПЕЦИАЛНОСТ. Това се случи още през ноември миналата година по време на кръглата маса „Средни училища – община – бизнес”, на която Регионалният инспекторат по образованието се опита да срещне директори на училища и местен бизнес. На срещата обаче се отзоваха най-вече ръководители на училища, за да споделят идеите си за нови професии.

„Може би трябваше тогава да замълча и да не разкривам намеренията на училището. Тогава срещата беше публична и нашите предложения излязоха в медиите. Изобщо не е коректно гимназията по икономика да предлага същата специалност, след като идеята е наша. Истината е, че никое търновско училище до момента не е обучавало ученици по електронна търговия, така че Старопрестолната гимназия по икономика не може да претендира за права върху нея“, не крие яда си Ангел Янчев и допълва, че според промените в закона за народната просвета средните училища вече имат право да осъществяват професионално образование и това дори се поощрява от образователното министерство. Това е и причината той да занимава министъра с проблема и да настоява „скандалното становище на РУО да бъде преразгледано”.

Според учебната програма на СУ „Вела Благоева” специалността „Електронна търговия” предлага на децата интензивно изучаване на испански език и португалски като втори чужд език. Институтът „Камойнш” е поел ангажимента да осигури безплатно учител по езика за целия период на обучение. Приетите ученици ще могат да учат факултативно и английски. „Нашето училище от години развива направление „Предприемачество” и в учебните планове за „Електронна търговия” е застъпено изучаването на информационни технологии и икономически дисциплини, по които имаме отлично подготвени кадри. Разполагаме и с оборудвани компютърни зали”, обяснява още директорът на „Вела Благоева”.

Ангел Янчев признава, че след това решение на РУО опасността гимназията му да остане без прием след VII клас е реална. Затова Педагогическият съвет спешно ще внесе още днес в РУО предложение за разкриването на паралелка в профил „Предприемачески”. Записаните ученици ще могат да изучават испански и португалски език, а факултативно в програмата им ще бъде включен предметът „Електронна търговия”, който лично Ангел Янчев ще води.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 thoughts on “Директор сигнализира министъра на образованието за „открадната” специалност

  • 15.01.2018 в 14:09
    Permalink

    СУ „Вела Благоева“ е едно от най-елитните училища в града и заслужава там да бъдат и най-елитните специалности. Пожелавам успех на бъдещите възпитаници.

    P.S. И престанете да заключвате двора на училището, редно е децата да имат достъп да спортуват и извън работно време!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.