Над 3000 души чакаха повече от три часа за последно сбогом с Петър Христов | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Над 3000 души чакаха повече от три часа за последно сбогом с Петър Христов

Публикувана на: 15.01.2018г. 45906 прегледа

Кметове, политици, колеги и приятели препълниха залата на ДКС „Васил Левски”

 

НАД 3000 ДУШИ ЧАКАХА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ЧАСА В ПЕТЪК, ЗА ДА ОТДАДАТ ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА ПЕТЪР ХРИСТОВ. Поклонението пред тленните останки на бизнесмена беше в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. Преди това опелото е било в тесен семеен кръг в Преображенския манастир и извършено от игумена отец Георги.

Сред множеството хора с венци и цветя в ръце имаше политици, бизнесмени, партньори в бизнеса, работници във фирмите и стотици търновци. Сред присъстващите бе управата на Свищов начело с кмета Генчо Генев, кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев, Бончо Генчев, Ивайло Йорданов, представители на БСП – Петко Тюфекчиев, Стоян Витанов, Стефан Стефанов и Стефан Антонов, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, лекари, адвокати, юристи, бивши полицаи, бивши хора от властта. Да се простят с Петър Христов, бяха дошли негови колеги от София и други градове в страната. С венец в ръка сред първите бе и Митьо Пищова, с огромен букет дойде и Орлин Тодоров. Покрусен, на траурната церемония бе и Красимир Горсов.

Тленните останки на убития бизнесмен бяха положени в най-голямата зала във Велико Търново за поклонение от 12 часа. Охраната от фирмите на холдинга започна да пропуска хората доста по-късно, а някои дори не успяха да влязат вътре, за да поднесат своите съболезнования на близките на 49-годишния убит в столицата мъж.

ПОЧЕРНЕНИ ОТ МЪКА, КРАЙ ЗАТВОРЕНИЯ КОВЧЕГ НА ПЕТЪР ХРИСТОВ БЯХА майка му Момка Манолова, брат му Димитър Манолов и съпругата му Десислава, съпругата на покойния Паулина, дъщеря му Михаела и синът му Петър. На голяма мултимедия вървяха снимки от детството, юношеството, студентството, сержантското училище, от бизнесначинанията и от семейния живот на бизнесмена.

„Той считаше, че когато човек е паднал, най-нормалното е да се наведеш и да му подадеш ръка. През 2008 г. беше избран за един от достойните българи заради помощта си за лечението на Мануела Горсова. През 2009 г. получи приза „Дарител” на Националното сдружение на общините, носител е на наградата „Велико Търново” и на отличието „Скритото добро” на Столична община. Човек с мисия, който вярваше в своята държава и бе опора за семейството си, доказан лидер и безспорен авторитет…”, бе част от траурното слово, прочетено в залата преди минутата мълчание.

Сред многото съболезнователни телеграми бе и тази на бившия посланик на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Той казва, че се е надявал тази година Петър Христов и кметове от страната да му гостуват в дома. Дипломатът, който бе у нас до 2015 г., припомня чудесните общи проекти и сътрудничеството, което е имал с Петър Христов.

След дългото прощаване погребението е било извършено в тесен семеен кръг.

Нели СУКОВА

 

loading...

Коментари за "Над 3000 души чакаха повече от три часа за последно сбогом с Петър Христов"

 • 11.01.2018 в 14:15

  Да са в колона по четирима. Панов, Спирдонов, Камарашев, обласната .

  Отговор
 • 11.01.2018 в 17:13

  Не го познавам..но след това, което чух по медиите..разбирам,че е бил един стойностен човек !
  Сериозен бизнесмен с кауза за по добра България..! Жалко е..защото от такива хора има нужда България…!

  Отговор
  • 11.01.2018 в 19:56

   Дано Елена да е права.

   Отговор
  • 11.01.2018 в 21:22

   Ама Елено, що не се гръмнеш!

   Отговор
 • 11.01.2018 в 22:22

  Изпращайте си го тихо и мирно. Не е необходимо всеки ден да ни го натрапвате!

  Отговор
 • 12.01.2018 в 12:46

  Не е ли по-правилно ако бяхте написали – изпращат, вместо изпращаме, защото аз никого не изпращам…

  Отговор
 • 12.01.2018 в 13:35

  написали сте , че външни лица не бяха допуснати. и по какво ги определят „външните“ , и кои са всъщност „вътрешните“

  Отговор
 • 12.01.2018 в 14:23

  Най-вероятно Елена Тонева е от „вътрешните“, ама за пред хората е от „външните“.
  Към журналистите от в. Борба ( ако въобще си правят труда да четат коментарите) : Една дума не сте написали дори и негативна да е, за протеста снощи на площад България Спаси Пирин. На всички вече стана ясно че тези протести са против мафиотската и корумпирана система, която управлява България. Част от тази система беше този престъпен продукт Петър Христов който вие от Борба се скъсахте в последните 3 дни да възхваляване какъв благодетел бил за Търново. И в. Борба ли е подпомагал с благородна кауза?
  Бъдете моля Ви малко по-смели и изразяйвате позицията си на независими журналисти.

  Отговор
 • 12.01.2018 в 14:35

  Мълчание и плюнка в локвата… Вероятно сега в Търново ще се работи по-спокойно… Давал бил пари ? А откъде ги е взел ? Съвест купува ли се ? За какво ще му послужат сега парите, връзките, заплахите, хитростта, политическите приятели ? Червеите не се интересуват от това. А, пардон, щяха да го горят, по индуитски обичай. Мълчание и плюнка в локвата…

  Отговор
 • 12.01.2018 в 16:20

  Дали „крепостните“ млекари ще си получат забавените „забравени“ пари за млякото си? Дано за „бог да прости“ им платят тримесечните дължими пари. А който иска да се откаже от „доброволните“ договори с „Лактима“, дано „Дито“ не ги плаши с тормоз над семействата им.

  Отговор
 • 13.01.2018 в 1:31

  За умрелите или добро или нищо е принципа, но много хора сега ще си отдъхнат до появата на новия местен дерибей, който и да е той

  Отговор
 • 13.01.2018 в 14:06

  Чудя се кво прави там ректора на ВТУ. Чух в едно негово интервю, че Петър Христов спасил финансово университета със собствени средства. Ако е така и понеже никой друг не го е правил да да го прекръстим ВТУ-то на Петър Христов.

  Отговор
  • 13.01.2018 в 14:16

   нали неговият приятел Пломен Оазиса ги остави тези борчове. Оазиса уж се скара с Бонджолов, но приятелите им са същите .ОАзиса бил в Китай с тариката Димитър Димитров, зам ректор по нищоправене. Но Тариката си стои на мястото и Ректора който разкара на Оазиса хората него го държи. Странна работа.

   Отговор
 • 15.01.2018 в 11:47

  По инструктаж на Цветан Цветанов нито един от депутатите на Герб не са били на погребението. Камуфлират,че местната структура няма нищо общо с бизнесмена. От кумова срама можеха да отидат Венцислав Спиридонов -лично протеже и назначен за Председател на ОС без да има нито един ден стаж в Герб и Станиславка, на която Христов й помогна да влезе в листата и да стане депутат. Христов ще бъде забравен както и Николай Ашиков . За Герберите всяко чудо за три дена.

  Отговор
 • 15.01.2018 в 14:19

  чак се чудя, че има оставени негативни материали, на мен редовно не ми ги одобряват особено, като коментирам статии със скритата реклама.

  Отговор
 • 15.01.2018 в 18:01

  На мен пък не ми ги одобряват като напише кой е собственика на вестника 🙂

  Отговор
 • 15.01.2018 в 19:54

  Айде спрете се вече, всички знаем кой е убития местен феодал, откъде натрупа това, което не можа да занесе оттатък и кой го покровителства.
  Повече не ща и да чувам за случая!

  Отговор
 • 15.01.2018 в 23:22

  Кралят е мъртъв! За кого ли викат сега „Да живее кралят“??? Или се водят задкулисни шахматни партии? А нотариусите имаха ли много работа?

  Отговор
 • 16.01.2018 в 7:19

  За умрелите….и се сетете за други умрели отдавна: разстреляния собственик на мандрата в гр.Елена,убит пред очите на детето си,разстреляния и запален собственик на най-оборотното заведение във В.Т.за 2000г.- за тях,мир на праха им.Сега кажете:“Бог забавя,но не забравя“

  Отговор
 • 16.01.2018 в 8:06

  Дай Боже всеки продавач на пазара да забогатее като него!
  Нали никой не мисли че тия пари са изкарани с честен труд?

  Отговор
 • 16.01.2018 в 21:00

  Престанете да се занимавате е мен.

  Отговор
 • 21.01.2018 в 15:48

  Пише, че няма парламентарист по нареждане на главатаря им Цветан Цветанов-Цъки, а според слуховете Петър Христов беше човекът на Цветан Цветанов-Цъки във Велико Търново. Дали това има някаква връзка с убийството?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *