597 четения

Напук на жителите от региона Одобриха комбинирания вариант за автомагистрала Русе – Велико Търново

Трасето минава далеч от летището, главния жп възел и стотици водещи фирми в областта

 

ВИСШИЯТ ЕКСПЕРТЕН ЕКОЛОГИЧЕН СЪВЕТ ПРИ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ПРЕДЛАГА НА МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ДА ИЗДАДЕ РЕШЕНИЕ ПО ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ОВОС) за одобряване на инвестиционното предложение за автомагистрала Русе – Велико Търново за най-непредпочитания от граждани и фирми вариант за аутобана – комбинирания. При вземане на решението съветът се е съобразил с документацията по оценката за въздействие върху околната среда, получените становища в хода на процедурата, резултатите от общественото обсъждане, постъпилите предложения и становищата на възложителя по тях. Този довод изглежда доста странен предвид яростната съпротива по време на обсъжданията именно за този отдалечен от основните населени места и бизнесзони вариант на магистралата.

С решението по ОВОС са предложени условия и мерки за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаеми неблагоприятни въздействия върху околната среда за различните етапи на реализация на инвестиционното предложение. В доклада за ОВОС е разгледано съществуващото състояние на компонентите и факторите на околната среда и са оценени евентуалните въздействия от изграждането на автомагистралата при различните варианти на трасето. Всички условия и мерки са задължителни за изпълнение от страна на възложителя АПИ и подлежат на контрол.

Процедурата по ОВОС е започнала в МОСВ през февруари 2016 г. Уведомено е засегнатото население и са направени консултации за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС. Проведени са срещи за обществено обсъждане на документацията по ОВОС в общините Русе, Иваново, Две могили, Борово, Ценово, Бяла, Полски Тръмбеш, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица. За запознаване на засегнатата общественост е осигурен най-малко 30-дневен достъп до доклада за ОВОС и приложенията към него, отчитат от пътната агенция.

 

КОЕ Е ОДОБРЕНОТО ТРАСЕ НА НОВАТА МАГИСТРАЛА?

 

Аутобанът започва от жп възела до Русе и пресича река Русенски Лом с мост между селата Басарбово и Иваново. След това се насочва в южна посока и пресича сегашния път Русе – Бяла – Велико Търново. Продължава в югозападна посока и преминава и над р. Янтра с друг мост, югоизточно от с. Белцов. След това се преминава между с. Ценово и с. Пиперково и следва пресичане с пътя Свищов – Бяла. Магистралата преминава южно от с. Пейчиново, после източно от с. Страхилово и пресича пътя Моравица – Царевец, вече достигайки нашата област. Пресича пътищата Полски Тръмбеш – Горна Липница и Самоводене – Алеково.

В южна посока, според проектното трасе, стига близо до с. Паскалевец, с. Стефан Стамболово, с. Никюп и с. Водолей. След това магистралата продължава на юг и преминава между Ресен и Водолей. Следва надлез над пътя Павликени – Самоводене, като трасето преминава западно от с. Хотница. Следва пресичане на път I-4 Коритна – Велико Търново, а след това и на река Янтра, като се преминава между селата Момин сбор и Леденик. Релефът на терена след река Янтра до края на магистралата при път I-5 Русе – Маказа е планински, с дълбоки дерета и високи върхове. Това налага изграждането на големи съоръжения – 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 моста и виадукти с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела.

Достъпът до земеделските земи ще бъде осигурен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Проектирани са осем площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до с. Басарбово, с. Красен, с. Тръстеник, гр. Бяла, с. Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, до промишлената зона на гр. Русе преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей.

 

ТОЗИ ВАРИАНТ НА ТРАСЕ ПРЕДИЗВИКА ОГРОМНО НЕДОВОЛСТВО

 

Срещу него се изказаха даже кметове от селата във Великотърновско, които отчетоха високите нива на шум и факта, че магистралата ще засегне техни продородни земи, а така също не е решен и въпросът с достъпа.

Най-много обаче са недоволните в общините Горна Оряховица и Лясковец, където са концентрирани множество от водещите за местната икономика компании. По време на обсъждането техни представители заявиха, че отдалечеността на магистралата и допълнителните средства за транспорт и логистика ще им костват крупни загуби и това би оскъпило продукцията им. Вече назряват протестни действия и обжалване в съда на одобреното трасе.

Стилян НАЙДЕНОВ

18 коментара за “Напук на жителите от региона Одобриха комбинирания вариант за автомагистрала Русе – Велико Търново

 • 14.01.2018 в 14:21
  Permalink

  Още веднъж се доказа, че никой в тая държава не се вслушва в желанието на народа, а сега гледат някви интереси на определени лица с цел трупане на облаги за сметка, на цели общини, градове и села … Трасето което последно беше предложено с тунела под Арбанаси , макар и недоизкусурено беше възможно най-перфектното във всяко едно отношение, най-късо ( което е най-важното), както и възможно най-близко до двата най-големи града, летище, жп и др.

  Отговор
 • 15.01.2018 в 2:25
  Permalink

  Както винаги, интереса клати феса !!! Народа никой не го еб.ва :/ Това трасе с тунела под Арбанаси е най хубавото

  Отговор
 • 15.01.2018 в 6:03
  Permalink

  Определено предложеният комбиниран вариант е най-щадящ за природните местообитания и долината на Янтра. Анонса на новината е типичен за пеевска медия. Това не е журналистика, а манипулация на общественото мнение.

  Отговор
 • 15.01.2018 в 12:51
  Permalink

  КМЕТОВЕТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО,ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ЛЯСКОВЕЦ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ,ЗАЩОТО НЕ ПРАВЯТ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА И ЩЕ НЯМА КОМИСИОННИ ЗА ТЯХ! ТРИМАТА НЕ БЯХА ЛИ ОТ ГЕРБ?

  Отговор
 • 15.01.2018 в 13:07
  Permalink

  Добре си е трасето, да се започва по-скоро.

  Отговор
  • 15.01.2018 в 17:38
   Permalink

   Naprotiv,izbraha go za da moje nqkoi da objalva i da se proto4i vyv vremeto,o6te nesa namerili pari za stroeja i tova 6te e opravdanie! A po vreme na stroeja kolko pyti 6te spira zaradi arhiologi4esk iizsledvaniq bedna ni e fantaziqta!

   Отговор
 • 15.01.2018 в 13:29
  Permalink

  … „По време на обсъждането техни представители заявиха, че отдалечеността на магистралата и допълнителните средства за транспорт и логистика ще им костват крупни загуби и това би оскъпило продукцията им. “ А сега като няма магистрала не Ви ли коства допълнителни средства за транспорт и логистика?

  Отговор
 • 15.01.2018 в 13:41
  Permalink

  Никой не се интересува от мнението и желанието на народа. Болшинството е за синият вариант на магистралата, а АПИ и МОСВ напук на болшинството избират обратното, само за да защиттят интересите на някои „бизнесмени“ и политици. За кметовете знаем че не правят нищо.
  И един въпрос към автора на статията. Вярно ли е това че: „Процедурата по ОВОС е започнала в МОСВ през февруари 2016 г. Уведомено е засегнатото население и са направени консултации за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС. Проведени са срещи за обществено обсъждане на документацията по ОВОС в общините Русе, Иваново, Две могили, Борово, Ценово, Бяла, Полски Тръмбеш, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица. За запознаване на засегнатата общественост е осигурен най-малко 30-дневен достъп до доклада за ОВОС и приложенията към него, отчитат от пътната агенция.“? Или това е подвеждаща и скрита информация от общественоста? Доколкот опомня тези срещи бяха в края на 2017 г. и МОСВ много набързо взеха решение и решиха избора. Това не ви ли притеснява?
  Опасявам се че работата по магистралата скоро няма да стартира, защото сигурно ще има някой да оспори в съда решението на МОСВ и да стопира проекта, което пък ще рефлектира и върху нашите очаквания.

  Отговор
 • 15.01.2018 в 15:45
  Permalink

  „Никой не се интересува от мнението и желанието на народа. Болшинството е за синият вариант на магистралата, а АПИ и МОСВ напук на болшинството избират обратното, само за да защиттят интересите на някои „бизнесмени“ и политици. За кметовете знаем че не правят нищо.
  И един въпрос към автора на статията. Вярно ли е това че: „Процедурата по ОВОС е започнала в МОСВ през февруари 2016 г. Уведомено е засегнатото население и са направени консултации за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС. Проведени са срещи за обществено обсъждане на документацията по ОВОС в общините Русе, Иваново, Две могили, Борово, Ценово, Бяла, Полски Тръмбеш, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица. За запознаване на засегнатата общественост е осигурен най-малко 30-дневен достъп до доклада за ОВОС и приложенията към него, отчитат от пътната агенция.“? Или това е подвеждаща и скрита информация от общественоста? Доколкот опомня тези срещи бяха в края на 2017 г. и МОСВ много набързо взеха решение и решиха избора. Това не ви ли притеснява?
  Опасявам се че работата по магистралата скоро няма да стартира, защото сигурно ще има някой да оспори в съда решението на МОСВ и да стопира проекта, което пък ще рефлектира и върху нашите очаквания.“

  Отговор
 • 15.01.2018 в 16:16
  Permalink

  По важното е строителството да започне възможно по скоро, а не толкова от къде точно ще минава!

  Отговор
  • 16.01.2018 в 10:50
   Permalink

   Гражданино, твоят коментар изби рибата! „Дай нещо да се прави, без значение какво“ По тази логика, да пуснем трасето да мине за по-пряко през Варна и да го слеем с магистралата?!?! Не е ли по-добре да се забави с няколко месеца, но да се изгради по правилен начин, на подходящо трасе и десетилетия след това да носи позитиви за целия регион?

   Отговор
 • 15.01.2018 в 18:42
  Permalink

  Този вариант на трасето е върхът на корупцията. Той е най дълъг, най скъп, най труден за строеж и ще бъде най слабо използван. Най добър е проектът минаващ близо до Г. Оряховица и под Арбанаси. Той също има тунели и естакади, но по къси. Той е и най къс и икономически и екологически най удачен. Няма да е по скъп от „комбинираният“ вариант.

  Отговор
  • 16.01.2018 в 13:10
   Permalink

   Tochno tova e, no nikoi ne slusha horata i realno koe e nai-rentabilno, nomera e nqkoi da gushne edni pari i se misli den za den,ne za napred …

   Отговор
 • 16.01.2018 в 11:37
  Permalink

  Борба от кога започнаха да пишат фалшиви новини? Единствената община която не иска комбинирания вариант е Горна Оряховица. Всички други общини – или не ги бърка или искат комбинирания вариант. Най-предпочитания вариант е именно този.

  Отговор
 • 16.01.2018 в 14:39
  Permalink

  Добре е трасето, не трябва да се питат жителите от региона, защото не ги засяга пряко. Това е транзитен международен път, по който ще вървят камионите от Турция за Европа. Който иска да кара от Търново до Борово, ще си кара по стария път. То каквото и да изберат, народът ще е недоволен.

  Отговор
 • 16.01.2018 в 20:38
  Permalink

  Нека ви припомня най-скъпата продажба на земеделска земя преди 2 месеца, до с . Моминсбор , на която се оказа, че ще сроят „Джъмбо“. А да си спомняте, преди 5 години архитекта , на когото поискаха рушвет , от Агенция Пътна инфраструктура и за проявената от него гражданска съвест го наградиха с кортик . Ставаше въпрос за терена от 130 дка. до магистралата към София за изграждането на бизнеспарк. Значи някой е изкупил преди време земите в района и сега дърпа чергата към себе си. Така че трасето няма шанс да мине където трябва, а ще мине там , където е изгодно някому…..

  Отговор
 • 22.07.2020 в 12:17
  Permalink

  Не се съобразяват с желанието на народа, гражданите на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Всички хора искат трасето да е източно от Велико Търново, но корумпираните властимащи искат да е западно от В.Търново. В този кратък пост не може да се посочат всички вреди от западния вариант и ползите от източния/син/ вариант и директното излизане към Хаинбоазкия проход. Не знам как можем да се борим срещу тези вредители.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *