Ремонтът на уличната мрежа е приоритет за Килифарево тази година

30 000 ЛВ. СЕ ОЧАКВА ДА ПОЛУЧИ КИЛИФАРЕВО ТАЗИ ГОДИНА ЗА РЕМОНТ НА УЛИЧНАТА МРЕЖА. Средствата са предвидени от Инвестиционната програма на Община Велико Търново и програмата „Местни инициативи”, по която ще кандидатства кметството. С тях ще бъдат финансирани най-неотложните ремонти в града.

„Надявам се до края на мандата ми да ремонтираме възможно най-много улици, тъй като действително уличната мрежа в Килифарево е в лошо състояние. Миналата година цялостно бе преасфалтирана ул. „Васил Левски“, както и кръстовището с ул. „М. Яламов”, заяви кметът на Килифарево Димитър Събев. През 2017 г. кметството получи 11 000 лв. от инвестиционната програма и около 15 000 лв. по „Местни инициативи” и се надява и тази година да разполага с подобен бюджет.

Очаква се да бъде завършен напълно и стадионът в Килифарево, който пострада сериозно след наводненията през 2014 г. От тогава до сега е направен ремонт на съблекалните, игрището бе изградено изцяло и бе монтирана нова ограда. Последното, което остава да се направи, е да се положи нов тартан на лекоатлетическата писта, уточни Димитър Събев.

Тази година кметството очаква средства и за ремонт на 180-годишната църква „Успение Богородично”. За тази цел ще се търсят всички възможности за осигуряване на нужните средства, включително и чрез дарителска кампания. Трикорпусният храм е строен през 1835 г. Последно бе ремонтиран през 2014 г., когато бяха отпуснати 230 000 лв. от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и дирекция „Вероизповедания”, тъй като старинната църква бе пред събаряне. С парите бе направен изцяло нов покрив, бетонни трегери, както и вътрешен ремонт. През това време бяха изнесени иконите, като най-старите от тях са от 1836 – 1837 г. Парите обаче не стигнаха за цялостен ремонт и в момента най-належащо е спасяването на иконостаса, който е паметник на културата с национално значение, разказа още кметът Димитър Събев. Той е изработен от орехово дърво и е дело на майстори марангози от Тревненската школа.

Състоянието на иконостаса е силно увредено, но амбициите са тази година да бъде реставриран и върнат обратно в храма. А реставрацията му е поверена на доц. Симеон Захариев.

В момента църквата не функционира постоянно, а е отворена за миряните само на празниците и през почивните дни. С довършването на планираните ремонти църквата отново ще може да отвори врати.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.