Жителите на Лесичери искат бариера на опасен жп прелез

ЖИТЕЛИТЕ НА ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ЛЕСИЧЕРИ ИСКАТ ОТНОВО ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА БАРИЕРА НА ОПАСНИЯ ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ПРЕЛЕЗ. Повод за това стана тежката катастрофа на 6 януари, при която бърз влак помете преминаваща оттам лека кола. При инцидента на място загина 39-годишен мъж от Варна. Това провокира хората за пореден път да попитат защо няма бариера. Те са категорични, че прелезът създава сериозна опасност за живота и здравето на преминаващите оттам.

След няколко макар и по-леки инцидента през 2014 г. по искане на хората бяха поставени предпазни бариери, а само година по-късно бяха премахнати от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Оттогава мястото е обозначено само със светлинна и звукова сигнализация.

„Хората от селото помнят прелеза с бариера и настояват отново да бъде поставена такава. Само звуковата и светлинната сигнализация не са достатъчни за обезопасяването му. При затворени прозорци на автомобила например звуковият сигнал не се чува добре. Да не говорим, че лично аз съм се обаждал на спешния телефон 112 над 20 пъти заради проблем със сигнализацията на прелеза. От 112 звънят в Община Павликени, а те на мен, но аз нищо не мога да направя”, казва кметът на Лесичери Димитър Митрев. И допълва, че прелезът е собственост на НКЖИ и единствено тя може да се разпорежда с него, както и да реши проблема. Според железопътната компания обаче всичко е законно и съществуващата звукова и светлинна сигнализация са достатъчни за охраната на прелеза. Това обаче не успокоява местните жители, които се опасяват, че инцидентът от началото на месеца няма да е последният.

Весела БАЙЧЕВА

One thought on “Жителите на Лесичери искат бариера на опасен жп прелез

  • 16.01.2018 в 23:48
    Permalink

    Изключително опасен.Понякога се разминават два влака и точно тогава стават грешки.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.