Приложение Полски Тръмбеш

Агроном и детска учителка са заедно 50 г., той още е шеф на кооперацията в Орловец

Галинка и Симеон Калчеви имат три деца и внуци, с които се гордеят

 

ГАЛИНКА И СИМЕОН КАЛЧЕВИ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СА ЩАСТЛИВО ЖЕНЕНИ 50 ГОДИНИ и наскоро празнуваха с други юбиляри своята златна сватба. Той е на 75 г., а тя е с две години по-млада. Г-н Калчев все още управлява ЗКПУ „Изгрев-2000„ в родното си село Орловец независимо от годините си, които всъщност хич не му личат. Съпругата Галинка Калчева пък цял живот е била детска учителка и директорка на градината в Полски Тръмбеш допреди 18 г., когато се е пенсионирала. Сега шие гоблени и ги подарява на деца и внуци, а останалите красят апартамента им в града.

Цялата многолюдна фамилия, увековечена в снимки по случай златната сватба
Цялата многолюдна фамилия, увековечена в снимки по случай златната сватба

МЛАДИЯТ АГРОНОМ СИМЕОН СЕ ЗАВРЪЩА В ОРЛОВЕЦ след казармата и с диплома в ръка. По същото време Галинка от Върбовка била пратена по разпределение като детска учителка в Орловец. Годината била 1966-а. След няколко месеца в селото се появява и младият и напет агроном и поема производствения участък. Той си спомня и до днес как го извикали за назначение и му казали, че ще се справи. И двамата казват, че като във всяко българско село, тогава и в Орловец имало много младежи. Вечер се събирали в къща, където имало телевизор, а такъв бил домът на Симеон Калчев. Така лека-полека погледите на двамата млади се срещнали и те се влюбили един в друг. После имали само…13 дни официална дружба, преди той да я поиска. Годеж направили на 24 май, а сватба вдигнали през септември 1967 г.

НЯКОЛКО ГОДИНИ ЖИВЕЛИ В СЕЛОТО, НО ПОСЛЕ АГРОНОМА го преместили в Полски Тръмбеш и го направили председател на обединеното стопанство. Вече им се били родили двете деца – Любомир и Ивелина. Галинка обаче нямала работа въпреки обещанието да бъде учителка в града при съпруга си. Това било за кратко, защото тя поела детската градина в Полски Тръмбеш, където почти през всичките 27 години е била директор, дори и с група.

В града на семейството им се родило и третото дете Полина, след като направили апартамента си. Сега имат 4-ма внуци, които са тяхната гордост. Едната внучка Йоана Александрова вече е адвокат във В. Търново, другият внук Иван е агроном и млад фермер и се е хванал с 55 дка земя в града. Другите внуци са още ученици.

СИМЕОН КАЛЧЕВ Е ИЗВЕСТЕН ОБЩЕСТВЕНИК И УЧАСТНИК в общинското ръководство на П. Тръмбеш – бил е общински съветник, преди това в изпълкома. Винаги е бил член на БСП. С носталгия днес си спомня за АПК в Полски Тръмбеш, на който бил десет години заместник-председател. В този край сложили първите малини, орехи, първата лавандула не само в областта. Навремето кооперацията в Орловец била с над 14 000 декара, а сега е с малко над 3000 декара.

„Много се дразня на себе си, че все още съм председател. Пробвах да се откажа, но няма кой да поеме. Освен това всичко създадено в Орловец ми е свидно и е минало през ръцете ми. Жалко, че нямам оная власт, защото демокрацията у нас разпиля всичко. Кооперацията има 100 000 лева дългове, но ще се справим, дали сме 46 лева рента“, споделя Симеон Калчев. Съпругата му пък съжалява, защото през всичките години в детската градина не си е водила записки за хубавите неща, които са се случвали, за да остави спомен в текст и снимки за поколенията. Тя обаче е била много заета освен с другите деца и със своите три, защото винаги е мечтала да има голямо прекрасно семейство.

ЗА ЗЛАТНАТА СВАТБА СЕМЕЙСТВОТО ПОДАРИЛО НА ЮБИЛЯРИТЕ ВАУЧЕР за почивка в Павел баня. Те обаче не са се записали, но ще го направят тези месеци.

Н. ГЕОРГИЕВА

One thought on “Агроном и детска учителка са заедно 50 г., той още е шеф на кооперацията в Орловец

  • Чувствам се като Алиса в огледалния свят – обитаваме изглежда такова едно място, в което по вестници и телевизия непрекъснато ни пробутват “честните” мутри на хората, които само разрушават! А после се бият в гърдите за заслуги!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *