105 четения

Кучешка площадка осквернява мястото, на което 204 търновци са избивани с лопати

Искат преместването й от парк „Дружба“ във Велико Търново

 

ДА СЕ ПРЕМЕСТИ ПЛОЩАДКАТА ЗА РАЗХОДКА НА КУЧЕТА В ПАРК „ДРУЖБА“, защото осквернява паметта на 204 великотърновци, които са избити с лопати и заровени на същото място. За това настояват зам.-председателят на местния парламент във Велико Търново Мирослав Трифонов и колегите му от групата на „Реформаторския блок“. Районът е свързан с едни от най-черните страници от историята на Велико Търново и България. През 1945 г. на това място, където тогава се е намирал краят на града, са избити по решение на Народния съд 204 местни представители на интелигенцията – адвокати, свещеници, общински чиновници, творци, лекари и т.н., припомня Трифонов. „Някои са били даже заровени живи, други доубивани с кирки и лопати, защото патроните са били дефицитни. Има очевидци, които си спомнят писъците и стенанията на хората оттогава. Знам, че доста от избитите са били осъдени постфактум от същия Народен съд, който е бил сформиран, за да наказва набедени врагове, които са пряко или косвено свързвани с предишната власт“, обяснява Трифонов.

ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА И НЕДОГЛЕЖДАНЕ ЕДНА ОТ ПЛОЩАДКИТЕ ЗА РАЗХОДКА НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ Е ИЗГРАДЕНА ИМЕННО НА ТОВА МЯСТО. „Освен че животните тъпчат и се изхождат там, където са избивани нашите съграждани, създават и неудобство на живущите в съседство. Има доста сигнали от обитатели на ул. „Козлодуй“ и комплексите на Скалния венец“, обясняват реформаторите. Те подчертават, че не са против изграждането на площадки за домашни любимци, но просто мястото на тази не е тук и трябва да бъде преместена. Една от идеите е край кръста да се изгради параклис в памет на избитите, но по канон земята трябва да е църковна, а не общинска.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

5 коментара за “Кучешка площадка осквернява мястото, на което 204 търновци са избивани с лопати

 • 17.01.2018 в 14:15
  Permalink

  Анатема на тия комунистически чудовища – няма по-голямо нещастие за човечеството от комунизма, и Човекът-ракета от Далечния Изток произлиза оттам!
  Такъв кръст трябва да се сложи и в края на с.Козаревец, където избраните на случаен принцип „врагове на народа“ още през октомври 1944г. са насечени от червените варвари с мотики и заровени във варницата.

  Отговор
 • 17.01.2018 в 22:13
  Permalink

  Ама верно ли е че те комунягите,партизанските бандити и ятаци са ги претрепали,че и на попа килимявката са намерили вътре?.Не вярвам ,щото Курнелийка при всяко посещение тук на лозето на Габровеца по Зарезан ,първо отива да пали свещ,и с лявата ръка да се кръсти на масовия гроб,и след това отива на лозето да пийне Червено винце.

  Отговор
 • 18.01.2018 в 3:42
  Permalink

  Възмутена съм от тази статия! В 21в. като членове на Европейския съюз, в демократична страна и един страхотен европейски град , четем статии за това как кучешки парк осквернявал паметта на 204 великотърновци! Това ли са проблемите на държавата ни и на града ни!? Мисля, че НЕ! Замислете се колко хора оскверняват паметници и гробове умишлено, а животните са ви виновни! Чудя се вече няма какво да пишете ли , че буквално пишете пълни глупости!!! Кушешката площадка е на сравнително голямо растояние от околните блокове и не мисля,че пречи чак пък толкова на някой ! Като преместите площадката на друго място , нямали да оскверни друго място , няма ли да пречи на други хора или всъщност нямали да пречи на вас господа “реформатори” ???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!