118 четения

Петко Каравелово чества Богоявление с пищен ритуал, трима скочиха за кръста

Отец Зоран Мамучевски и кметът Любомир Ламбев събраха всички християни в селото

 

ЗА ПРЪВ ПЕТКО КАРАВЕЛОВО ПРАЗНУВА ЙОРДАНОВДЕН И ХВЪРЛЯНЕТО НА КРЪСТА ЗА Богоявление. Големият християнски празник не е традиция в община Полски Тръмбеш, но в едно от най-големите села обещават това вече да се промени. Празникът започна в храма „Св. Иван Рилски„ сутринта на 6 януари със служба на отец Зоран Мамучевски, който имаше още двама помощници и един певец. Отец Божидар и иподякон Дмитрий помагаха в службата по раздаване на нафора и после за осветяването на вода пред храма. Поръсване за здраве с чемшир и светена богоявленска вода получиха всички християни, които бяха препълнили голямата и напълно ремонтирана църква.

С БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ ЦЕРЕМОНИЯТА ПОЕ ПРЕЗ СЕЛОТО ЗА ДЖУЛЮН ГЬОЛ, който дни преди церемонията е бил почистен от служители на кметството. Възрастни самодейци пък облякоха народните си носии, за да покажат, че това е светъл християнски и български празник. С погача, икони на св. Иван Рилски и парични награди от 100 лева за първия и 50 лева поощрителна награда приключи изваждането на кръста, хвърлен от отец Зоран.

 

БАЩА И СИН КАСАБОВИ И ОХРАНИТЕЛ СКОЧИХА ВЪВ ВОДАТА

 

40-ГОДИШНИЯТ ОХРАНИТЕЛ ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, който само временно бил безработен, успя да грабне кръста и да спечели 100 лева. Негов равностоен съперник бе 15-годишният Йордан Касабов. Той и 50-годишният му баща, който също се казва Йордан Касабов, бяха другите двама смелчаци, които участваха в ритуала. И на тримата бе за пръв път, а Касабов старши наскоро се е завърнал от гурбет в Германия. Той е бивш спасител по морето, а синът му учи в Спортното училище във В. Търново и е борец с доста награди – пети в България и трети в Словения от последни участия в състезания.

Кметът Любомир Ламбев даде 50 лв. поощрителна награда на Касабов младши. Отец Зоран пък обеща пред хората, че догодина ще има музика и мъжко хоро на същото това място и честването на Богоявление ще се превърне в традиция за Петко Каравелово.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!