Техник и пенсионер възродиха тениса на маса в Полски Тръмбеш | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Техник и пенсионер възродиха тениса на маса в Полски Тръмбеш

Публикувана на: 17.01.2018г. 1942 прегледа

35-годишният Емил Йорданов и 68-годишният Петър Петров тренират 18 деца. За 5 г. СКТМ „Янтра-2012“ има стотици победи

 

Малките тенисисти
Малките тенисисти

35-ГОДИШЕН ТЕХНИК В „БУЛСАТКОМ“ И 68-ГОДИШЕН ПЕНСИОНЕР са възродили тениса на маса в Полски Тръмбеш и вече пет години без пари и с много мерак тренират спортния клуб за тенис на маса „Янтра-2012“, в който засега играят 18 деца. Самият Емил Йорданов с още няколко мъже са състезатели в Северозападна „В“ група и завършиха полусезона на второ място с шест победи и една загуба в края на миналата година. Запален по тениса е и 4-годишният син на треньора Едислав. Петър Петров е пенсионер с максималната пенсия у нас и помага на отбора два пъти седмично по три часа. Иначе играе тенис от 12-годишен, лекоатлет, баскетболист и какво ли още не…

 

ЕМИЛ БИЛ НА ГУРБЕТ В ГЪРЦИЯ И АНГЛИЯ, НО СЕ ЗАВЪРНАЛ

 

ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ЕМИЛ ЙОРДАНОВ ХОДИЛ НА ГУРБЕТ В ГЪРЦИЯ И ПОСЛЕ В Англия на бригада. Завърнал се и останал в Полски Тръмбеш, където си намерил работа като техник на аудиовизуална техника в „Булсатком“. От 7 г. негова спътница е Теодора, имат едно дете. Завършил е гимназията в Полски Тръмбеш и учи в земеделския колеж във В. Търново.

Баща и син Йорданови с купите и медалите на таткото.
Баща и син Йорданови с купите и медалите на таткото.

ТЕНИСЪТ НА МАСА МУ Е ХОБИ ОЩЕ КОГАТО БИЛ НА 11 Г. Тогава започнал да играе в клуба на Иван Гаджулев, който го основал и го поддържал до смъртта си. Емил Йорданов до момента има 14 купи и над 40 медала, които пази вкъщи, и засега е местната тенис звезда.

„Заради старата слава преди 5 г. с още двама от едно време решихме да възродим клуба по тенис. Аз движа нещата и се водя треньор, но без заплата. Сега имаме 18 деца в три възрастови групи и отделно мъжкия ни отбор с петима картотекирани, който е във „В“ група. Такси не искаме, няма членски внос, всичко е на доброволни начала. За 2016-а имаме едно дете – Тони Любчев, класиран сред 32-те най-добри хлапета в България до 12 години“, разказва Емил Йорданов.

Така хобито на Емил го е завладяло напълно и той и отборът участват във всички възможни турнири у нас. В Полски Тръмбеш правят постоянно състезания и идеята е всеки месец да има любителски турнири.

 

ПЕТЪР ПЕТРОВ Е БИЛ ДИСПЕЧЕР В ГАЗСТАНЦИЯТА В ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ

 

„С тенис се занимавам от 12-годишен, тоест, откакто се помня. Бил съм състезател, докато бях ученик. Иначе съм играл и баскетбол в Горна Оряховица доста години и в Полски Тръмбеш, когато имаше такъв спорт. От пет години работим с Емо, защото обичам спорта, имам тръпка, свободно време и хубава пенсия“, с усмивка споделя Петър Петров.

Той си спомня, че се върнал в града след казармата и заедно с Иван Гаджулев създали първия клуб по тенис на маса. Имало две маси, спонсор и 10 момчета в центъра на града. „Старши треньорът“ отделя по три часа два пъти седмично от времето си. В останалите дни ходи на риба и върви пеша, за да поддържа формата си.

Сега да играят тенис в Полски Тръмбеш идвали и деца от селата в общината. А най-силно впечатление прави желанието на 10-годишния Вадим от Полски Сеновец, когото води дядо му.

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ДАВА СУБСИДИЯ НА ОТБОРА ПО ТЕНИС 1700 ЛЕВА. Преди повече от година общината купи и зала от РПК в града точно за този спорт. Сега вече е готов проект за около 200 000 лева, с който се кандидатства по европрограми и всеки момент се чака одобрението му. Когато запалените тенисисти имат своя зала, тогава вероятно би могло да се помисли и за членски внос или месечна символична такса за мераклиите.

Нели СУКОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *